El diari Ara ha explicat en una nota del seu Consell d’Administració i del Consell Editorial els motius pels quals s’ha refusat a acceptar la publicitat institucional de la Generalitat per al referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre vinent. Davant “l'amenaça i la coerció [de l’Estat espanyol]”, el diari “no farà res que posi en perill la continuïtat del projecte, ni ho posarà fàcil a aquells que ens voldrien veure tancats en aquests dies tan decisius”.

El diari obeeix així a l'avís de la Fiscalia de l’Estat de prohibir els mitjans de comunicació que divulguin la campanya de l'1-O. Aquesta és la raó per la qual cap agència de mitjans ha acceptat gestionar la campanya.

La decisió de refusar la publicitat institucional ha aixecat polèmica i reaccions oposades entre els seus subscriptors i lectors a les xarxes socials. Entre altres, del fundador i primer director general, Oriol Soler, que ja no és al diari. Soler s'ha queixat en una sèrie de piulades:

Per a l'Ara, però, “protegir el diari, és a dir, la informació i l’opinió, passa per davant, ara mateix, de la publicitat”, diu la nota.

La nota afegeix que l’Ara “continuarà informant amb el màxim rigor i sense restriccions sobre el referèndum de l'1 d'octubre [i] donant cabuda (...) a la màxima diversitat d'opinions. El compromís periodístic i amb la llibertat d'expressió i opinió és insubornable. L’Ara mantindrà la línia editorial i la llibertat informativa exercida fins ara”.

El diari qualifica de “democràtica” l’aprovació de la llei del referèndum pel Parlament i es queixa que “la resposta des de l'Estat ha estat l'amenaça i la coerció mitjançant tot el seu aparell judicial per intentar silenciar les veus dissonants i impedir el dret del poble de Catalunya a votar el pròxim 1-O”. Alhora, “condemna les amenaces i les pressions per modificar la nostra posició”.

Per al Consell d’Administració del diari, “en el context actual d’amenaça certa sobre el dret a la llibertat d’expressió, el nostre deure és garantir l’accés a una informació fiable, veraç i completa tal com marquen els estàndards periodístics que mereixen els nostres lectors i els ciutadans de Catalunya. Informant i opinant és la manera com una capçalera és útil a la societat”.

L’Ara té 40.000 subscriptors, entre les edicions impresa i digital. Aquesta última té 1,36 milions d’usuaris únics, segons les dades del juliol del 2017 de ComScore, l’auditor oficial de les centrals i agències publicitàries. Aquesta xifra el situa en segona posició entre els digitals en llengua catalana darrere d'El Nacional, que certifica 1,9 milions d'usuaris únics.