Tal com estava previst, el Parlament ha aprovat per unanimitat el retorn de la paga extra del 2012 als funcionaris, a iniciativa de Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot, PP i la CUP. Després que la CUP anunciés dimarts 19 que votaria en contra de l'esmena que volia presentar Junts pel Sí per condicionar aquest pagament a disponibilitat pressupostària, els junters han negociat amb tots els partits i els sindicats per evitar la imatge de la primera desavinença amb els cupaires després de l'acord d'investidura i així garantir l'estabilitat parlamentària. L'acord, que han subscrit totes les forces polítiques, estableix que aquesta paga extra dels treballadors públics es retorni de manera progressiva abans del primer trimestre del 2018.

El portaveu de Junts el Sí en aquesta matèria, el republicà Sergi Sabrià, ha celebrat l'acord perquè, ha dit, "al marge de discrepàncies ideològiques tothom sap que la Generalitat no té els 1.800 milions d'euros per fer front a aquest pagament".

Retrets de la oposició

Des de Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot, Joan Sabadell i Marc Vidal han coincidit que el Govern ha "utilitzat" els funcionaris per quadrar els comptes públics. Sabadell no ha perdut la ocasió per atribuir l'acumulació de deute de la Generalitat a la "creació d'estructures administratives innecessàries i duplicades", per la qual cosa Sabrià l'ha acusat de fer servir "tòpics", ironitzant que només li "ha faltat treure les ambaixades i TV3".

De la seva banda, la CUP ha acusat el PP i el PSOE d'"hipòcrites" per criticar les finances de la Generalitat, quan l'endeutament "ja es va produir durant el govern tripartit" i socialistes i populars van aprovar en el Congrés la reforma de l'article 135 de la Constitució que "prioritzava els mercats per sobre del sector públic".

Picabaralla final entre PP i CUP

Tot just abans de procedir a la votació, la ponent del PP, María José García Cuevas, ha demanat la paraula per aclarir a Benet Salellas que la modificació de l'article 135 de la Constitució "afectava totes les comunitats autònomes i no significa que no s'hagi de pagar als funcionaris", i ha volgut remarcar que "totes les comunitats estan pagant el deute, menys Catalunya". El portaveu de la CUP li ha respost que li argumenti fora del saló de plens –ja que no quedava temps d'intervenció–, per què, aleshores, aquest article "es va aprovar de forma tan antidemocràtica".

Sabrià ha lamentat que l'oposició hagi defensat un acord per unanimitat "emprenyats", ja que "és un bon acord", cosa que ha motivat les rèpliques del ponents del PSC i del CSQP. Alícia Romero ha etzibat que cadascú defensa les seves posicions com creu convenient i que es podria haver arribat a aquest consens abans, i Marc Vidal ha estat més afable i ha respost que ell també troba l'acord "un bon acord" i que no ho fa "emprenyat".

L'esmena

L'esmena que s'ha aprovat per 128 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, modifica l'anterior, i estableix derogar l’Acord de Govern 33/2015 del 10 de març, i determina l'abonament del que resta de la paga entre 2016 i 2017, de manera esglaonada perquè la dotació no sigui comptabilitzada com a dèficit.