Davant l'augment continuat del preu de la llum a l'Estat espanyol, aquest divendres a la nit - de les 22 h a les 22:30 h - s'ha produït una apagada elèctrica per respondre al xantatge de les elèctriques davant dels preus desorbitats de l'electricitat.

La iniciativa, que ha utilitzat el lema "Desconnecta de les elèctriques", s'ha llançat pels partits d'ERC, Junts, la CUP, EH Bildu, BNG, Més per Mallorca i Més per Menorca i s'hi han sumat més de vint d’entitats com l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. 

A l'hora d'inici de l'apagada, la xarxa s'ha omplert d'imatges d'aquells que han volgut participar en aquesta iniciativa. Carrers sencers s'han quedat a les fosques.

 

 

Cassolada contra el preu de la llum

Com a part de la protesta, també s'ha convocat una cassolada, la qual s'ha pogut sentir en alguns barris de diferents localitats catalanes.

 

 

La consellera Clara Ponsatí ha compartit al seu perfil de Twitter la forma amb la qual ella ha participat en la protesta. Ho ha des d'Estrasburg, fet acompanyada d'un grup de joves catalans víctimes de la repressió espanyola que avui han estat convidats a una representació a l'European Youth Event.

 

Però no ha estat l'única. Jaume Marfany, exvicepresident de l'Assemblea, també ha compartit una publicació al seu perfil de Twitter que mostra com ha volgut formar part del moviment. 

 

Apagada masiva Jaume Marfany

L'alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, s'ha il·luminat amb la llum d'una espelma mentre sopava per donar suport a la protesta. 

 

Apagada masiva Pau Ricoma

 

I és que el foc ha substituït l'electricitat a moltes de les llars catalanes. 

Apagada masiva Ignasi Amor

Apagada masiva Joan Santacana

"Desconnecta de les elèctriques"

Les forces independentistes i sobiranistes signants de l'acord de la Llotja de Mar (Barcelona) van fer una crida en un comunicat per fer "front comú contra l'oligopoli de les elèctriques i les seves amenaces", però també per "denunciar la inacció del govern espanyol a l'hora d'afrontar l'estafa elèctrica de manera estructural".

Així, van animar sindicats, municipis, agents socials i tota mena d'associacions a secundar-la protesta per enviar un clar missatge tant a les elèctriques com al Govern. "Apaguem els llums i fem soroll perquè escoltin el nostre enuig, la nostra ràbia. Desconnecta les elèctriques!", reclamava el manifest fet públic aquest dijous.

Més entitats 

Al pacte també s'hi van adherir l'Associació Catalana de Municipis (ACM), l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), l'Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), la Fundació Dr.Trueta, la Crida LGTBI, Élite Taxi, la Fundació Vincle, Escoltes Catalans, la Plataforma per la Llengua, Anem per Feina, Unió de Pagesos, la Xarxa de Renovables de Catalunya, la FNEC, el Cercle Català de Negocis, Súmate, l'Associació d’Estudiants Progressistes, Universitats pels Drets Civils, la Plataforma 3 d’Octubre, el SEPC,  Acord d’Esquerres per la República Catalana, el Sindicat de Llogateres de Catalunya, Municipalistes per la República, L’Eina, l'Ens de l’Associacionisme Català.

 

Imatge principal: Espelmes utilitzades per la consellera Clara Ponsatí durant l'apagada / Twitter: Clara Ponsatí