El 8 de maig de 2020, en plena pandèmia del coronavirus i quan Espanya començava a sortir del confinament més dur que va mantenir la població tancada a les seves llars durant gairebé dos mesos, la guàrdia civil van detenir a un jove radicalitzat que la policia vinculava estretament amb el Daesh. El noi, Mohammed Yassin Amrani, vivia a Barcelona i la detenció es va produir al seu domicili, on durant els mesos de quarantena es va anar radicalitzant cada cop més fins al punt que va tenir clar que el seu gran objectiu era atemptar al Camp Nou utilitzant un dron quan s'hi disputés un partit entre el F. C Barcelona i el Reial Madrid. La policia va frustrar la seva intenció de atemptar durant un "Clàssic", ja que segons les investigacions es plantejava que ho pogués fer imminentment, tot i que en aquell moment la Lliga de Futbol estava suspesa i els partits es van jugar durant uns mesos sense públic. Ara, la defensa d'Amrani ha acceptat que se'l condemni a tres anys de presó per auto capacitació i auto adoctrinament. 

En el judici celebrat aquest dilluns a l'Audiència Nacional, la defensa i la fiscalia han arribat a un acord de conformitat. Yassin Amrani s'ha declarat culpable d'aquests dos delictes i ha assumit aquesta pena. Després d'arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia, Amrani ha respost amb un concís "sí" a les preguntes que li ha formulat el tribunal, si es confessava culpable i si es conformava amb la pena que s'havia sol·licitat. Segons la Fiscalia, l'acusat va transitar des de la publicació dels seus perfils de continguts de propaganda del Daesh fins que es va adherir als postulats de l'organització terrorista i s'hi va integrar plenament, en el que va ser una evolució ràpida molt marcada per la pandèmia de la covid. Segons el ministeri públic, l'acusat ha jurat lleialtat i obeir tot el que mani el líder de l'Estat Islàmic. 

Radicalització durant el confinament 

Concretament, l'home es va radicalitzar durant la pandèmia de la covid-19 i Estat Islàmic el va contactar per encarregar-li l'atemptat a Barcelona. A partir d'aquí, Yassin Amrani va fer un procés de capacitació per usar drons i d'adoctrinament gihadista. El mateix jove ja va reconèixer fa dos anys, quan va ser enviat a presó provisional per enaltiment del terrorisme i autoadoctrinament, davant la Guàrdia Civil que volia utilitzar drons per atemptar contra el Camp Nou en un dels partits que més interès generen en tota la temporada, sense aclarir quan tindria lloc aquest atac. A més, no se li va trobar cap dron. 

Amrani es va anar saltant la quarantena imposada pel govern espanyol durant gairebé dos mesos per a sortir al carrer i trobar el lloc on duria a terme l'atemptat i la guàrdia civil el va detenir en una operació conjunta amb les autoritats del Marroc i dels Estats Units, una missió que va ser considerada un èxit per part del ministeri del Interior, ja que hauria evitat un possible atac terrorista. Tot i que feia anys que se'l relacionava amb l'Estat Islàmics, fins que no va ser detingut el 2020 no hi havia hagut proves de la seva radicalització. 

Un atemptat que el portaria al paradís

Segons s'ha pogut detallar, tot va canviar el març del 2020, coincidint amb l'estat d'alarma.  Va ser llavors quan va baratar el seu comportament i es va convertir en una persona autoritària i intransigent:  "Va deixar de prendre alcohol i altres substàncies, per dedicar-se a l'oració. Aquestes circumstàncies de la seva vida privada van transcendir a l'activitat pública, al seu perfil de Facebook", detalla el Fiscal. Des de l'Estat Islàmic van percebre aquesta difusió de contingut i el van obligar a parar de compartir informació a les xarxes. També li van manar que es descarregués Telegram per a comunicar-se amb ells, per on li van fer saber que tindria "un lloc al paradís" si cometia un atemptat per purificar la seva ànima". I així ho volia fer. La idea era emprar un dron que portés càrrega explosiva, elevar-lo sobre el Camp Nou i un cop dins del recinte, detonar-lo. 

En aquell moment, el gihadista va deixar de publicar immediatament a Facebook i fins i tot va eliminar el seu perfil. Per dur a terme l'atemptat, va començar un "període d'assimilació de coneixement de la doctrina" de l'Estat Islàmic. Ara, encara que el seu objectiu era atemptar al Camp Nou, segons la Fiscalia el més probable era que acabés sortint al carrer amb una arma blanca i ataqués a les persones amb què es creués".