La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José De La Mata, que citi a declarar com a imputats per un delicte de blanqueig de capitals a un total de dotze alts càrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) per les donacions "rellevants" realitzades al partit entre 2008 i 2015 d'identificades per la Guàrdia Civil en el marc de la causa del '3%'.

El jutge ha demanat al ministeri públic que "ampliï les raons per les quals considera" que els exalts càrrecs del partit "podrien estar implicades en un delicte de blanqueig de capitals". En una providència dictada aquest dilluns, el magistrat requereix aquesta ampliació de la informació abans de resoldre la pretensió de la fiscalia anticorrupció de citar-los a declarar com a investigats.

Concretament, De la Mata demana que concreti perquè creu "que es tracta d'algun tipus d'actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d'origen desconegut a l'empara de donacions relacionades per particulars".

L'escrit de la fiscalia, al que ha tingut accés Europa Press i ha avançat El Periódico, demana que es cridi a declarar per un presumpte delicte de blanqueig als exconsellers d'Interior de la Generalitat Jordi Jané i Felip Puig, a l'exconseller de Política Territorial i també de Medi Ambient Pere Macías, l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau, l'alcaldessa de Calella i exsenadora Montserrat Candini i a l'exparlamentari català i expresident de Forum Barcelona Víctor Vila i Giró.

Així mateix, sol·licita que se citi com investigats a l'exalcalde de Sallent que va ser portaveu de CiU a la Diputació de Barcelona Jordi Moltó, a l'exdirector general de Telecomunicacions de la Generalitat Carles Flamerich; l'exdiputada autonòmica Glòria Renom; l'exdiputat regional ja inhabilitat Xavier Crespo, l'empresari i líder del sector liberal de CDC Marc Guerrero i Tarragó i Eduard Freixedes, en altre temps Eduard García, director dels serveis territorials d'Interior de Catalunya Central.

La Fiscalia parteix de la dissecció de les donacions a CDC i les seves fundacions que va realitzar la Guàrdia Civil amb l'estudi del Llibre Diari i el Llibre Major del partit trobats a l'escorcoll de les seves instal·lacions l'octubre de 2015 i dels que es desprèn que el partit utilitzava els diners recaptats per Catdem i Forum Barcelona com a propi, amb política d'unitat de caixa, moviments sospitosos entre ells i donacions que podrien encobrir mossegades.

Tots els convergents assenyalats per Anticorrupció van realitzar donacions al partit d'entre 1.500 euros a 3.000 euros en diferents moments del període objecte d'estudi per la Guàrdia Civil, de 2008 a 2015 i en tots els casos, van consignar la seva aportació en l'últim trimestre de l'any, segons Europa Press.

Un patró en les donacions

La Guàrdia Civil alertava al seu informe, aportat a la causa el passat mes de desembre, d'aquesta coincidència de donacions en períodes molt concrets, així com la relació entre les quantitats que aportaven persones físiques i jurídiques, doncs quan disminuïen unes, augmentaven les altres, quedant compensades.

Per a Anticorrupció, les donacions particulars i d'empreses resulten "sistemàticament complementàries de manera que es dedueix un criteri superior al de les persones donants", com quan el 2014 les entrades de diners de persones físiques es van presentar "de forma no sistemàtica i sense un criteri que les pugui preveure el mes de novembre".

La Fiscalia destaca així mateix l'evolució de les quantitats recaptades i com es compensen entre aportacions particulars i d'empreses: "Es constata com les donacions entren en descens el 2011 per tornar a augmentar el 2014, produint-se un més que notable augment tant en nombre com en quantia de donacions en els anys 2014 i 2015".

L'origen dels diners

Explica que el 2013 van ser 14.600 euros i el 2015 van superar els 402.000, quantia similar a la que havien registrat el 2008, si bé es van necessitar "moltes més" operacions per assolir aquesta "semblança volum d'ingressos".

Anticorrupció considera que un dels motius que podria "justificar l'ocorregut" a les aportacions de particulars és que obeeixi a "algun tipus d'actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d'origen desconegut a l'empara de donacions realitzades per particulars".

"Sobre això hi ha dues explicacions, en abstracte -diu el fiscal-. La primera, que cadascun dels donants hagi decidit aflorar diners en efectiu, no declarats. La segona, que els diners en efectiu, no declarats, procedeix del mateix partit polític".

Considera que aquesta és "una explicació perfectament coherent que les persones la imputació de les quals se sol·licita realitzessin una actuació radicalment diferent en els anys 2008 a 2010, 2011 i 2013 i el 2014 i 2015, en els quals es constaten donacions mensuals i d'escàs valor."