Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya, s'ha pronunciat aquest dimecres contra la missió del Parlament Europeu que s'ha celebrat els últims dies al país per analitzar el model d'immersió lingüística, i que ha estat fortament criticada des de l'escola catalana pel seu clar biaix espanyolista i contra la llengua. Ho ha fet en una carta adreçada a la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, davant la qual n'ha lamentat, precisament, la composició, així com el fet que els enviats del Parlament Europeu optessin per no reunir-se amb el Parlament de Catalunya, que, tal com ha recordat a Metsola, és la "seu de la sobirania del poble de Catalunya i que representa el seu pluralisme polític". Per això mateix, Erra ha proposat una reunió a la seva homòloga en alguna de les dues cambres que presideixen per a poder parlar-li del model d'immersió lingüística, que ha defensat a ultrança, qualificant-lo "d'èxit, que funciona i que busca en tot moment la cohesió social". Durant aquests tres dies de visita, els eurodiputats s'han trobat amb la conselleria d'Educació, però bona part de les seves reunions han estat amb figures lligades a l'espanyolisme, contràries al model d'immersió. 

 

Una primera carta de Vergés a Metsola 

Així, la presidenta del Parlament s'ha sumat a les crítiques dels diferents partits i del Govern respecte d'aquesta missió, al darrere de la qual hi ha la figura de Dolors Montserrat, política catalana del Partit Popular i que presideix la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, organisme que va acordar fer aquest viatge per analitzar el model d'immersió lingüística. Tal com recorda Anna Erra a Metsola a la seva carta, aquest no és el primer cop que un representant del Parlament es posa en contacte amb ella per denunciar la missió. Ja ho va fer Alba Vergés la tardor del 2022, quan feia funcions de presidenta davant la suspensió de Laura Borràs, amb una altra missiva on expressava a la presidenta del Parlament Europeu la seva preocupació per aquesta missió, "que s'emmarca en un context de preocupació tant de la llengua catalana, minoritzada a Catalunya, com del model de la immersió lingüística".

Aprofitant l'ocasió, l'exbatllessa de Vic, ha lloat aquest model que ara la missió del Parlament Europeu vol posar en qüestió: "Ha comptat amb un ampli consens social i polític des de la recuperació de les institucions democràtiques i de l'autogovern de Catalunya", explica Erra a Metsola a la carta, afegint que la immersió lingüística "respecta i garanteix la diversitat cultural i lingüística, en sintonia amb els valors que promou la Unió Europea".