En temps de pandèmia, l'ajuda majoritària que la delegació de Cultura, Turisme i Esport de Madrid ha destinat és a la tauromàquia. Un departament dirigit per la catalana Andrea Levy que ha aconseguit municipalitzar l'escola de toros de la Comunitat amb els vots del seu partit, el PP, però també els de Vox i Ciutadans. A més, el PSOE ha decidit abstenir-se però no votar en contra.

D'aquesta manera, l'ajuntament madrileny assumeix la gestió directa d'aquesta escola i l'objectiu, segons Levy és "la defensa per la tauromàquia i la festa dels toros com a patrimoni històric i cultural de tots els espanyols, i especialment Madrid". Novament, el Partit Popular lliga el concepte d'Espanya amb la seva capital, com un ens indivisible que sempre ha d'anar de la mà i que la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ja ha utilitzat com a concepte per defensar la seva gestió de la pandèmia per la Covid-19.

Aquesta municipalització pot crear un precedent. D'entrada, atura el cop de la crisi econòmica per un sector que estava a punt de tancar les portes o arruïnar-se, com la majoria dels que no s'han municipalitzat. De l'altre, perseguir l'objectiu de convertir els toros en un servei públic i de promoció del turisme per la ciutat.

Què pagaran els contribuents?

Aquesta és la pregunta que es fa Más Madrid, la principal oposició del PP i que ha votat en contra de la proposta. La Venta del Batán passarà a ser una escola pública i en ella s'integrarà una altra, la José Cubero Yiyo creada el 2016 per l'aleshores presidenta Cristina Cifuentes.

Queden molts detalls per conèixer. De fet, el PSOE ha excusat la seva abstenció perquè encara no té els pressupostos sobre la taula però ja tenim una primera aproximació. Una de les subvencions anteriors a la gestió d'aquests centres va ser de 400.000 euros.