El Ministeri de Salut andorrà ha decidit que els catalans residents al país o aquells ciutadans que s'hi troben temporalment i que són positius de Covid-19 no poden sortir del domicili per participar a les eleccions al Parlament de Catalunya del 14-F, segons han difós des del Consolat espanyol al Principat aquest dimecres a través de les xarxes socials. Mentrestant, les persones que estan confinades per ser un contacte estret hauran d'adreçar-se al Consolat per via telefònica per exposar la seva situació i s'estudiaran els casos.

A Andorra, el vot per a les eleccions al Parlament de Catalunya es pot dipositar fins a aquest dissabte a les oficines de Correus, mentre que a la seu del Consolat espanyol el tràmit es pot fer també fins al mateix diumenge a les dues del migdia. Gairebé 1.500 persones així ho han demanat.

Així doncs, a diferència del que passa a Catalunya, on els positius i contactes de positius de coronavirus poden votar a la franja de set a vuit del vespre, Andorra ha negat la participació presencial als infectats. 

El vot exterior

En el cas del Consulat Espanyol a Andorra, les votacions se solen fer amb normalitat i presencialment per la proximitat territorial i l'elevat nombre de catalans que hi resideixen, però a la majoria de països hi ha grans dificultats per participar a les eleccions de Catalunya. I és que el vot exterior suma enguany més problemes dels que ja suposa habitualment. Atès que Catalunya no disposa d’una llei electoral pròpia i, per tant, no compta amb una Junta Electoral Central pròpia que tingui l’obligació d’agregar i centralitzar les dades per països de procedència del vot, no es garanteix que tots els vots des de l'exteriors siguin comptabilitzats i menys en un any marcat per la pandèmia mundial del coronavirus.

En aquests comicis hi ha 255.087 electors residents a l’estranger inscrits al CERA, però les esperances que el vot arribi no són altes. En les eleccions al Parlament del 2017, de 226.381 persones inscrites al CERA es van rebre 42.014 sol·licituds de vot, i finalment se’n van comptabilitzar 27.231. Una de cada tres sol·licituds de vot de ciutadans residents a l’exterior, doncs, no es va traduir en vot efectiu.

Imatge principal: Tres persones caminen per l'Avinguda Meritxell d'Andorra la Vella / ACN