El Ministeri de Salut andorrà calcula que entre el 20 i el 25% de la població andorrana ha passat la covid, segons ha manifestat el titular de la cartera, Joan Martínez Benazet.

Aquesta dada, al costat de la futura arribada de les vacunes, permetrà canviar la gestió de la pandèmia, ha explicat Martínez Benazet, que ha fet una crida "a la responsabilitat individual per a la contenció dels brots" mentre no arriba el moment. "Les mesures que s'adopten i els esforços de gran part de la població no són prou efectius si hi ha persones que no segueixen els protocols", ha advertit Martínez Benazet.

Aquest divendres, la taxa de reproducció de virus (rt) a Andorra se situa en 1,1, després que en els últims tres dies hi ha repuntat el nombre de casos diaris, cosa que s'explica en part per la detecció de tres brots que estan controlats, segons ha explicat el titular de Salut. En aquest sentit, ha manifestat que es podria tornar a abaixar la taxa per sota de 0,9, com va ser durant la setmana passada, però que "és feina de tothom" fer-ho.

El ministre de Salut ha reiterat que l'estratègia adoptada per Andorra de rastrejar molt la població és bona però "perjudica quan es mira la incidència", i en aquest sentit ha demanat mirar també la pressió sobre el sistema sanitari, que és menor que als països de l'entorn. Ha reivindicat que és un dels països que més tests practica d'Europa.

En l'actualitat, a Andorra hi ha 824 casos actius, 29 hospitalitzats --9 d'ells a l'UCI, dels quals tres requereixen ventilació mecànica--. Des de l'inici de la pandèmia s'han diagnosticat 6.610 casos de covid, hi ha hagut 76 defuncions amb coronavirus SARS-CoV-2 i 5.710 persones han superat la malaltia.

Martínez Benazet ha explicat que, en relació amb la petició de diferents països europeus de mantenir tancades les estacions d'esquí, hi ha dos factors que s'han de tenir en compte a l'hora de prendre una decisió. El primer és la situació epidemiològica que hi hagi en cada moment a escala nacional; el segon factor serà la situació dels països veïns i qualsevol decisió al respecte es prendrà "en sintonia" amb ells.

En aquest punt, el titular de Salut ha manifestat que permetre a les pistes andorranes obrir si els països de l'entorn les mantenen tancades "no aportaria cap benefici", i ha considerat que llavors Andorra quedaria aïllada.