La Conselleria de la Presidència, Administració Pública i Interior de la Junta d'Andalusia inclourà una línia de subvencions per a activitats i programes destinats a "evitar un abandonament gradual de les arrels culturals entre els descendents d'andalusos a l'exterior afectats per processos d'immersió lingüística".

Segons l'acord del Consell de Govern d'aquest dimarts, la Conselleria "iniciarà les actuacions necessàries per modificar durant aquest exercici les bases reguladores de les subvencions en comunitats andaluses, en règim de concurrència competitiva, destinades a activitats de promoció cultural, orientació a la població andalusa a l'exterior i manteniment de les esmentades entitats".

Des de la Junta han detallat que, actualment, existeixen quatre línies de subvencions per a comunitats andaluses a l'exterior regulades per l'Ordre de 9 de maig de 2018, entre les quals no s'inclou la iniciativa a què ara es prestarà "especial atenció".

Les comunitats andaluses constitueixen, segons sosté la Junta, "una extensa xarxa que ha contribuït a un fort desenvolupament de la identitat regional i a la consolidació d'un important fenomen". La Llei 8/2006, de 24 d'octubre, de l'Estatut dels Andalusos al Món, estableix mesures de suport i foment a les comunitats andaluses mitjançant subvencions que la Junta pugui establir en el marc de les seves competències.

En els últims anys, l'Administració andalusa "s'ha trobat amb un nou repte davant de l'obligada immersió de tota la població resident en determinats territoris d'acollida, la qual cosa podria portar una pèrdua gradual del patrimoni cultural i lingüístic dels andalusos que viuen en aquests territoris i, especialment, dels seus descendents", segons l'Executiu autonòmic.

Per això, el Consell de Govern considera "necessari donar compliment" a l'esmentada Llei 8/2006, que recull entre els seus objectius potenciar les relacions socials, culturals, econòmiques i polítiques amb els territoris on hi hagi comunitats andaluses, des de la consciència de la identitat d'origen i la protecció dels valors culturals andalusos.

En total, existeixen 370 comunitats andaluses, que aglutinen a uns 100.000 socis i més de milió i mig de persones que resideixen fora de la comunitat autònoma.