L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha respost a les incessants crítiques d'exdirigents històrics i fundadors de l'entitat contra la llista cívica i ha recordat que es tracta d'una proposta assembleària que estava inclosa en els fulls de ruta de l'any 2022 i 2023, que els socis van aprovar amb "àmplies majories". En un comunicat publicat aquest diumenge l'ANC ha acusat el sector crític de difondre "informacions interessades" i davant els que diuen que la llista cívica és una proposta "altament divisiva" ha insistit a recordar que un 90% del Secretariat Nacional va avalar la creació d'un grup de treball per articular la proposta el passat desembre, i que un cop aquest grup de treball va concretar el projecte de la Llista Cívica per la Independència al gener, va tornar a rebre el suport del 80% de l'òrgan de govern. 

A més, recorda que la proposta se sotmetrà a la votació de les bases durant la primera quinzena de març i que en cas de ser aprovada, l'entitat impulsarà "una agrupació d'electors independent" perquè es presenti a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya. L'ANC ha retret als crítics que es refereixin a la "direcció" de l'entitat, quan el Secretariat Nacional és una assemblea formada per més de seixanta persones, i en aquest sentit ha reclamat "respecte" per tots els socis que van escollir-lo el 2022 i que han aprovat els últims fulls de ruta. 

Jordi Pesarrodona afirma que la llista cívica "vulnera els estatuts" de l'ANC

Les crítiques a la llista cívica venen de lluny, i van tenir el seu moment àlgid a finals de gener, quan més de 130 persones, incloent-hi fundadores de l'ANC i exdirigents històrics, van signar un manifest contrari a aquesta candidatura, ja que consideraven que trencava amb l'esperit de "transversalitat" de l'entitat. Alguns noms propis en aquest manifest incloïen Lluís Llach, Josep Cruanyes, Toni Strubell, Carles Sastre o Blanca Serra.

També l'exvicepresident Jordi Pesarrodona, que aquest dissabte va tornar a carregar contra la proposta de bastir el quart espai independentista. "L'ANC ara sembla el comissariat d’un partit polític, de dalt cap a baix", va lamentar, i va apuntar que la llista cívica suposava una vulneració de "tots els estatuts" de l'ANC, que recollien que "no es constituiria mai com a plataforma política, ni com a agrupació d’electors, ni com a partit polític". D'altra banda, va criticar que en la vuitantena de xerrades que l'ANC impulsarà per explicar el projecte, "es neguen a debatre sobre el 'no'".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!