L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i diverses entitats més de la societat civil han fet una crida aquest dimarts que la ciutadania faci cadenes humanes en "llocs emblemàtics" de la ciutat de Barcelona com a mostra de protesta contra la visita de Felip VI a la capital catalana i Figueres del pròxim divendres 17 de juliol.

Per tal de coordinar l'acció, les entitats han posat en marxa un lloc web on els voluntaris que vulguin poden inscriure's en tres punts: la platja de la Barceloneta, la Sagrada Família i l'estàtua de Colom.

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha justificat la proposta assegurant que l'objectiu és "deixar ben clar a aquesta monarquia corrupta, opaca i repressora que no és benvinguda a Catalunya i que no pot passejar-s'hi impunement". 

Per la seva banda, la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha recordat que el Rei "també va ser còmplice de la brutalitat policial de l’1-O contra milers de ciutadans de Catalunya que exercien els seus drets i llibertats".

Per part de la coordinadora de l'advocacia de Catalunya, Jordi Domingo, ha denunciat que "els seus afers [els de Felip VI] són un secret d’Estat, avalat pels poders de l’Estat i pels partits hereus del règim del 78, que bloquegen constantment qualsevol intent per investigar els afers dubtosos de la Casa Reial".

A més, els CDR ja havien advertit que també respondrien la visita dels monarques espanyols amb protestes convocades per les xarxes socials.

Visita congelada

Tanmateix, aquesta polèmica visita es troba a hores d'ara congelada. Tot i que fonts de la Casa Reial ho van confirmar a RTVE, ni la delegació del govern espanyol a Catalunya, ni la Generalitat, ni tan sols el museu de Figueres -l'únic lloc que havia transcendit que tenien intenció de visitar- tenen constància oficial de la visita.

Imatge principal: El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marce Mauri, encapçala la roda de premsa d'entitats i organitzacions per anunciar les accions de protesta contra la visita del Rei | Twitter: @omnium