"L'objectiu d'aquesta sentència és polític: és intentar criminalitzar el moviment independentista per abandonar la lluita", ha afirmat Elisenda Paluzié en una roda de premsa convocada per l'ANC a la plaça dels Àngels per valorar la sentència. "I la millor manera de respondre a aquesta sentència és no abandonar la lluita", ha assegurat la líder independentista, que ha cridat als catalans a sortir al carrer: "Que no ens venci aquesta sentència. Més que mai, hem d'exercir els nostres drets", ha apuntat. Paluzié ha estat acompanyada en la compareixença pels membres del secretariat de l'Assemblea, amb cartells amb el lema "Contra la sentència, independència". En tot moment, els helicòpters de la Policia Nacional han sobrevolat la concentració.

"Seguirem al costat dels que avui han estat condemnats, com ho hem fet aquests darrers dos anys", ha promés Paluzie, que ha qualificat la sentència de "vulneració brutal de drets". "El dret d'autodeterminació ha estat considerat un delicte", "i per fer-ho han hagut de recórrer a una construcció jurídica en un judici absolutament mancat de garanties", ha explicat la presidenta de l'entitat independentista. Ha recordat que els polítics electes van ser suspesos dels seus càrrecs per una acusació absurda, la de rebel·lió. "No ens aturarem fins que hi hagi reparació", ha afirmat Paluzié. I ha afirmat que condemnant a dos ex presidents de l'Assemblea, "es condemna l'Assemblea". L'única sortida front a aquesta sentència, segons la dirigent de l'ANC, és la independència. L'acte ha acabat amb crits de "Contra la sentència, independència"

L'advocat Josep Cruanyes, vicepresident de l'ANC, ha criticat l'abast legal de la sentència, ja que apunta que criminalitza no només el referèndum (tot i que recentment havia estat despenalitzat), sinó també les manifestacions i que impedeix la llibertat d'expressió "element essencial de tota democràcia". Cruanyes ha advertit que la sentència criminalitza el dret d'associació per defensar determinades idees, el que crea "una situació antidemocràtica". Cruanyes ha recordat que durant el judici s'han vulnerat principis jurídics basics, i ha apuntat que "no pot existir una societat democràtica sense  respecte a aquests principis fonamentals del dret". Ha criticat que a Forcadell se la condemni per les seves funcions com a presidenta del Parlament i a Jordi Cuixart i a Jordi Sànchez per liderar moviments socials. Demostraria, tot junt, que ens trobem davant "la tirania de l'Estat". Cruanyes ha acabat exigint, no només la llibertat dels presos, sinó una investigació de la vulneració de tots aquests drets.

Josep Cruanyes. Sentència ANC

Agustí Colomines ha volgut deixar clar que més de dos milions de catalans van viure, l'1-O un canvi irreversible. "Això ja no té marxa enrera", ha afirmat. "La justícia espanyola es basa en un valor suprem que és la unitat de la pàtria", ha explicat Colomines, que s'ha mostrat molt crític amb la sentència. "No farem cap passa enrera, i aquesta lluita només pot acabar amb la llibertat, és a dir, amb la República catalana", ha conclòs.