Amnistia Internacional ha reclamat al govern espanyol que aclareixi si utilitza el programa Pegasus, segons ha informat la mateixa entitat en un comunicat publicat aquest divendres. "Davant de les notícies aparegudes recentment en mitjans de comunicació sobre la presumpta utilització del programa espia Pegasus de l'empresa israeliana NSO Group a Espanya, ens hem adreçat per carta al govern espanyol perquè reveli informació sobre tots els contractes que tingui amb empreses privades de vigilància digital", han aclarit.

Amnistia ha contextualitzat que aquesta mateixa petició "l'ha fet reiteradament a diferents governs del món, amb l'objectiu que imposin una moratòria sobre la venda i transferència d'aquests equips de vigilància fins que s'estableixi un marc reglamentari adequat de drets humans sobre aquest afer".

Amnistia Internacional també ha transmès a la Moncloa "la necessitat que tota vigilància digital estigui subjecta a mecanismes públics de supervisió, així com que s'inclogui un procés d'aprovació, notificació i consulta públiques sobre les noves adquisicions de vigilància i publicació periòdica d'informació".

"El dret internacional dels drets humans protegeix totes les persones d'ingerències arbitràries i il·legítimes en la seva privacitat. Qualsevol ingerència de l'Estat en el dret a la privacitat ha d'ajustar-se a la llei i ser necessària, proporcional i legítima", ha assegurat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional a Espanya.

Aquest pronunciament arriba un dia després que el jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona hagi admès a tràmit la querella​ presentada pel president del Parlament, Roger Torrent, i el líder d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall, pel cas de l’espionatge polític que van patir mitjançant l’spyware Pegasus.

Les víctimes de Pegasus

"L'ús del programa Pegasus, un programari que pot prendre el control del teclat, la càmera i el micròfon del telèfon mòbil, ja s'ha utilitzat contra un ampli sector de la societat civil, que abraça almenys 24 activistes de drets humans, periodistes i membres del Parlament de Mèxic; els activistes saudites Omar Abdulaziz, Yahya Assiri i Ghanem Al-Masarir; el periodista d'investigació marroquina Omar Radi, el guardonat activista emiratí dels drets humans Ahmed Mansoor, el dissident saudita Jamal Khashoggi, i una persona treballadora d’Amnistia Internacional, entre altres. Aquesta informació no ha estat refutada per NSO Group", denuncia l'entitat.

"NSO Group té un historial preocupant pel que fa a la vigilància digital, per la qual cosa Amnistia Internacional ha demanat al Ministeri de Defensa israelià la revocació de la llicència d'exportació d’NSO Group, qui ha fet cas omís del nombre creixent de dades que vinculen aquesta companyia amb atacs contra defensors i defensores dels drets humans. Aquesta revocació va ser rebutjada per un tribunal de Tel Aviv el passat mes de juliol", conclou.