Amnistia Internacional i Omega Research Fundation han elaborat un informe conjunt en el qual alerten de l'ús de les porres policials arreu del món. Entre altres exemples que apareixen en el document s'hi troben les càrregues de la policia durant el referèndum de l'1 d'octubre, segons informa l'ACN.  

En la recerca de les dues entitats es detallen 188 incidents on els agents fa un ús indegut de les porres i altres armes policials, un ús que, en alguns casos, consideren que pot ser constitutiu de tortura i maltractament. Concretament, en el cas de l'Estat espanyol Amnistia alerta de l'"ampli ús" que fan els agents policials per tal d'exercir força "innecessària o excessiva"

Les càrregues a l'Escola Mediterrània de Barcelona són un dels exemples als que han recorregut les dues organitzacions per il·lustrar l'ús "excessiu" de la força per part d'un cos policial, els quals van fer servir aquesta mena d'armes. En l'informe es remarca que en aquell centre de votació els policies van colpejar a persones en actitud pacífica sense que hi hagués cap amenaça evident que justifiqués la seva actuació. Destaquen un cas concret, el d'una dona que va ser colpejada al coll i la cara en dues 

Més protestes, més repressió, més països 

El cas de les càrregues del referèndum de l'1 d'octubre no és l'únic cas de violència policial a l'Estat espanyol que destaca Amnistia. Les dues organitzacions diagnostiquen que les forces de seguretat espanyoles fan un ús "excessiu" d'aquestes mesures de repressió de forma generalitza. Així que han inclòs altres exemples com l'ús de defenses contra manifestants pacífics durant les protestes a Madrid contra l'assassinat de Samuel Luiz

L'informe exposa com aquest ús endèmic de mesures repressives excessives contra manifestant no es limita a l'Estat espanyol, sinó que s'estén per molts països arreu del món. 

Davant d'aquesta situació Amnistia proposa mesures per tal d'abandonar aquests mètodes en les actuacions policials. En el cas d'Espanya, les organitzacions demanes a les autoritats que imparteixin formació estricta i basada en els drets humans perquè els agents facin ús d'aquest material antidisturbis segons els estàndards internacionals.

En el cas que aquests incidents no es puguin evitar i s'acabin produint Amnistia demana que siguin enregistrats i analitzats. L’ONG afirma que en aquests supòsits caldria posar en marxa mecanismes per investigar el cas exhaustivament.

 

Imatge principal: Dispositiu policial durant el referèndum de l'1-O / Sergi Alcàzar