El govern espanyol ha advertit a la Generalitat que implementarà les "mesures necessàries" si el Departament d'Acció Exterior del Govern "excedeix les seves competències" o actua "en col·lisió amb els interessos de l'Estat". Segons revela Europa Press, en una resposta a una pregunta escrita d'un diputat del Partit Popular, Pablo Hispán, l'executiu central alerta que "és l'activitat del departament la que s'ha de produir en les limitacions competencials corresponents".

El popular Hispán preguntava al govern espanyol pel decret de reestructuració del Departament d'Acció Exterior i Govern Obert que encapçala la consellera Victòria Alsina i que va ser publicat el passat 22 de juny. En concret, el diputat demanava per escrit una resposta sobre si l'executiu de Pedro Sánchez tenia intenció de recórrer aquest decret i si considerava "acceptable que el Govern interfereixi en la política exterior d'Espanya, en la negociació de tractats internacionals i en l'acció consular, que és competència exclusiva del govern" central.

L'executiu estatal respon que aquest decret retoca "una estructura institucional que ja estava present en decrets anteriors" i subratlla que "Catalunya, com la resta de comunitats autònomes, es pot projectar internacionalment en el marc de les seves competències".

L'advertència del govern espanyol

Malgrat aquesta resposta, en el mateix escrit, el govern espanyol adverteix que "serà l'activitat del departament el que s'hagi de subjectar a les limitacions competencials corresponents". En aquesta línia, assenyalen que "si a través dels instruments que es defineixen en l'estructura organitzativa de la conselleria, es planifiqués o es desenvolupés una acció exterior que vagi més enllà de la competència autonòmica o col·lideixi amb els interessos de l'Estat, els serveis del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació analitzarien la situació amb la finalitat d'adoptar les mesures necessàries".

Paral·lelament, assenyalen que l'article 149 de la Constitució deixa ben clara la "competència exclusiva del govern espanyol en matèria de relacions internacionals" i indiquen que el seu executiu "defensarà aquest mandat constitucional".

La reorganització del Departament d'Acció Exterior

El 22 de juny, el Consell Executiu aprovava el decret de reorganització del Departament d'Acció Exterior. Amb aquesta normativa, el Govern explicava que s'adequava el Departament a "la voluntat de l'executiu de projectar la seva acció exterior, depassant el seu àmbit d'actuació tradicionalment centrat en Europa, i dotant-se d'una major presència al món".

Aquest nou organigrama mantenia les tres secretaries que hi havia anteriorment (Secretaria General, Secretaria d'Acció Exterior i de la Unió Europea i Secretaria de Transparència i Govern Obert) i els canvis se centraven en les direccions generals.

Per exemple, la Direcció General de Relacions Exteriors i la Direcció General d'Afers Multilaterals i Europeus eren reemplaçades per la Direcció General d'Afers Europeus i Mediterranis i la Direcció General d'Afers Globals. Aquesta darrera té encarregada la funció, per exemple, de projectar la "presència de Catalunya en organismes internacionals i d'establir acords i col·laboracions amb ells".

Un altre canvi que contemplava el decret era la creació de la Direcció General d'Anàlisi i Planificació Estratègica de l'Acció Exterior, que és la que "dota al Departament dels instruments i directrius estratègiques necessàries per reforçar l'eficàcia, coherència i capacitat d'incidència de l'acció exterior del Govern".

 

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la clausura de la tercera edició del Fòrum de La Toja. Europa Press.