Ignacio Matellanes, el fins fa poques setmanes ambaixador espanyol a Bèlgica i que va ser cessat per absentisme i abús d'autoritat, s'ha reincorporat ara als serveis centrals del Ministeri d'Afers Estranger a Madrid. 

El diplomàtic va ser destituït de les seves funcions el passat 9 d'abril, després que una inspecció interna detectés "anomalies molt greus" en el funcionament de la missió, com "l'absentisme" i el seu abús d'autoritat "a través de la por, l'amenaça i l'enfrontament".

Matallanes va tenir un mes, des de la publicació de la destitució al BOE, per organitzar el seu adéu a Brussel·les. Per això, no ha estat fins avui que ha tornat a Madrid, on s'ha reincorporat als serveis centrals del departament que dirigeix José Manuel García-Margallo. 

Tot i les males praxis de l'ambaixador, no s'ha arribat a concretar cap mesura per expedientar el diplomàtic. El ministre va delegar aquesta decisió en el subsecretari però, de moment, no s'ha concretat en res. 

Escàndols diplomàtics

Ahir una nova polèmica va esquitxar la diplomàcia. Va ser el consolat de Nova York, on els treballadors han denunciat patir moobing. En els darrers anys han denunciat "tractes vexatoris i assetjament laboral", i alguns han arribat a demanar la baixa per depressió a causa de la situació. 

Segons explicava El Confidencial, aquests treballadors també s'han queixat a Afers Exteriors, a través d'un sindicat de la professió, que eren utilitzats per a "treballs personals del cònsol, el qual s'absentava de forma reiterada" i havia emprat "amiguismes" en la tasca de l'administració.

No són casos aïllats. De fet, en els darrers anys diversos escàndols ja han sacsejat els representants de l'Estat espanyol a l'exterior. Exemples clars són els casos de Brasil, Boston, República Democràtica del Congo o l'Índia.