Cayetana Álvarez de Toledo no ha pogut aquest divendres evitar caure en la temptació de disparar contra Carles Puigdemont aprofitant la mort d’Aleksei Navalni. Qui forma part de l’equip de portaveus del PP al Congrés dels Diputats ha comentat el traspàs de l’opositor rus, recordant que és impossible que hagi “relliscat a la dutxa”, i que el que realment ha passat és que “ha estat assassinat per un règim abominable”. I ha estat aquí quan, donant per bona la trama russa que intenta vincular la Generalitat de Puigdemont amb el Kremlin, ha assegurat que la mort de Navalni ha estat perpetrada per “una dictadura que precisament ha treballat amb el senyor Carles Puigdemont”.

Álvarez de Toledo ha fet aquestes declaracions en un acte a l’Ateneo de Madrid per celebrar un nou aquelarre contra l’amnistia, en el qual han participat Alejo Vidal-Quadras (a distància, encara recuperant-se del tret a la cara que va rebre el passat novembre) i Fernando Savater. Aquest darrer va participar també aquest dimarts en la presentació d’un llibre contra la llei que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. Va criticar el projecte de “reconciliació” amb Catalunya impulsat per Pedro Sánchez, en tant que, a parer seu, són els independentistes “els que s’han de reconciliar amb Espanya”, perquè els espanyols foren “víctimes” durant el procés de la voluntat democràtica dels catalans.

Vidal-Quadras, durant el seu discurs, ha lamentat que una de les raons per la qual s’està tramitant una llei d’amnistia al Congrés dels Diputats és per una “deficiència” de la mateixa Carta Magna: que no és militant. Ha recordat que l’alemanya sí que ho és. Per a ell, el problema d’Espanya és que existeix una Constitució que permet l’existència de partits polítics independentistes, en tant que tenen valors diametralment oposats al de la Constitució.

Altres reaccions a la mort d’Aleksei Navalni

Ha reaccionat també a la mort d’Aleksei Navalni —però sense intentar embolicar-hi Carles Puigdemont— el govern espanyol. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha exigit a Rússia que “esclareixi les circumstàncies” de la mort d’Aleksei Navalni en una presó russa. S’ha mostrat “profundament commocionat” per la notícia confirmada minuts abans per Moscou. En un missatge publicat a les seves xarxes socials, ha recordat que l’empresonament de Navalni era “injust”, en tant que es debia a raons polítiques. Així, ha traslladat les seves condolences als seus familiars i a tothom “qui treballa per la llibertat”.

La UE assenyala Putin com a culpable

La reacció del govern espanyol ha arribat escassos minuts després que ho fes també la Unió Europea. La posició de Brussel·les l’ha fixat el president del Consell Europeu, Charles Michel, que en una publicació al seu compte de Twitter (actualment anomenat ‘X’) ha assenyalat Vladímir Putin com l’únic culpable possible de la mort de l’opositor rus Aleksei Navalni. "La Unió Europea considera al règim rus com l'únic responsable d'aquesta tràgica mort", ha deixat per escrit qui també fou primer ministre belga.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!