José Luis Martínez Almeida estrena mandat com a alcalde absolut a Madrid. Ha fet valer la majoria absoluta aconseguida a les urnes per tornar a agafar la vara de comandament a la capital espanyola i, a diferència del 2019, ho ha fet sense necessitar el suport de cap grup parlamentari. Gràcies als 29 vots del PP i emulant l’efecte Ayuso, el PP consolida el poder al quilòmetre 0 de l’Estat i consolida el centre estatal com un altaveu irradiador per tota la geografia espanyola.

🔴 Constitució dels ajuntaments a Catalunya i Barcelona, DIRECTE

 

Sota l’atenta mirada d’Isabel Díaz Ayuso, l’expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre i els exalcaldes Alberto Ruiz-Gallardón i Juan Barranco, Almeida ha revalidat amb les mans lliures el lideratge a la plaça de Cibeles fent una crida a la defensa de la unitat d’Espanya des de la capital espanyola. “Per a Espanya, Madrid continuarà sent el millor símbol de la nostra constitució, de la lleialtat i la unitat d’Espanya, que són valors que encarnats en la figura del rei Felip VI”, ha afirmat l’alcalde, que ha defensat la Constitució de 1978, “l’instrument més alt que ens hem donat els espanyols per garantir la millor etapa de pau i prosperitat de la nostra història contemporània”.

En el pla local, tot i la majoria absoluta, Almeida ha estès la mà a tots els grups municipals i ha posat el focus en diferents eixos programàtics: “consolidar i augmentar el creixement econòmic”, “refermar el reequilibri territorial entre districtes”, “culminar l’esforç ingent de transformació urbana”, “polítiques de sostenibilitat ambiental”, “afrontar el repte de l’habitatge”, “millores en digitalització” i “prioritzar el compromís d’assistència social”.

L’oposició promet ser “constructiva, però exigent”

La cap de l’oposició l’ostentarà la líder de Més Madrid, Rita Maestre, que ha saludat la victòria d’Almeida, ha afirmat que “no es conformarà en liderar l’oposició”, sinó que ha explicat que “hem vingut a guanyar”. “Anirem a per més perquè avui comença tot. Toca pensar, centrar-se, intentar treure imaginació, l’autocrítica i les bones idees, i no renunciarem a cap bandera”, ha asseverat Maestre. Encara a l’esquerra, el PSOE, representat per l’exministra Reyes Maroto, ha promès construir una “oposició constructiva i dialogant, però exigent i dura”. Maroto ha assegurat que es concentrarà en les polítiques d’habitatge i, de fet, ha avançat que el primer que farà és proposar un pacte local per garantir-ne que sigui “públic, de qualitat i a un preu raonable”. “Madrid necessita un nou model de ciutat pròspera, diversa i sostenible”, ha afirmat la socialista.

Al seu torn, el portaveu de Vox, Javier Ortega-Smith, ha allargat la mà a l’alcalde Almeida, a qui ha avisat que no caigui en “l’arma de doble fil” que, al seu entendre, suposa la majoria absoluta aconseguida: “El pot portar a la temptació de convertir la majoria absoluta en un rodet arbitrari i pensar que tot allò que decideix està ben fet o legitimat”. Ortega Smith basarà la seva acció política en la “llibertat de moviments” i en la baixada d’impostos als madrilenys.