Sembla que la història es repeteix i que qui no corre vola. Aquest dijous 14 de setembre s'han obert les inscripcions per als cursos de català que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) a les 9 del matí. No havien passat ni cinc minuts des de l'obertura de les inscripcions que el sistema s'ha col·lapsat i, durant una estona, no era possible inscriure's als cursos de català. Aquest boom d'inscripcions ja es va viure a finals del passat mes de febrer; es van obrir les inscripcions i al cap de pocs minuts s'havien cobert totes les places. Aquest problema ja va encendre les xarxes a principis d'any i les crítiques s'han repetit aquest dijous (cal tenir en compte que les inscripcions preferents, per a antics alumnes inscrits a un curs del CPNL durant els últims 12 mesos, es van obrir el dia 12 de setembre). El sistema s'ha bloquejat a les 9 del matí i, segons expliquen des del Consorci, a les 10 ja funcionava amb normalitat.

consorci normalitzacio lingüistica
Aquest és el missatge que es trobaven els usuaris al moment de fer la inscripció / Foto: A.E.

Per a aquest curs, el Consorci per a la Normalització Lingüística ofereix un total de 32.000 places per als cursos. Un 35% d’aquesta oferta ja ha quedat omplerta per les matrícules preferents (alumnes que han fet cursos durant els darrers 12 mesos, sense donar-se de baixa). Per tant, aquest dijous hi havia un 65% de places disponibles. A més de la quantitat de persones que han fet la inscripció en línia, alguns han optat per inscriure's presencialment, així doncs, davant les seus del Consorci s'han creat llargues cues:

WhatsApp Image 2023 09 14 at 09.51.16 (1)
Cua davant la seu del CPNL de Sant Gervasi / Foto: A. E.

L'obligatorietat del C2

El nou professorat interí o que es presenti a oposicions a Catalunya haurà d’acreditar el nivell C2 de català a partir del curs 2025-2026. Ho estipula el projecte del nou decret del règim lingüístic que prepara el Departament d’Educació, que també regula l’ús de català i castellà a l’escola. El català serà llengua vehicular i també de comunicació entre les famílies, mentre que el castellà serà curricular. D’aquesta manera, i segons l’esborrany del decret presentat per Educació, docents interins, substituts, nous directors i nomenaments que comportin un canvi de càrrec o promoció hauran d’acreditar el nivell C2. Els professors de llengua estrangera estaran obligats a acreditar el nivell B2 a primària i el C1 a l’ensenyament secundari.

Què és el CPNL?

El Consorci per a la Normalització Lingüística és un ens del sector públic format per la Generalitat de Catalunya i 137 administracions públiques (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) que té l'objectiu de facilitar el coneixement i l'ús del català a la població adulta i la promoció territorial de la llengua. Adscrit a l'Administració de la Generalitat de Catalunya, per mitjà de la Secretaria de Política Lingüística, actualment disposa d'una xarxa territorial de 22 centres de normalització lingüística i 146 punts d'atenció arreu de Catalunya