"Vaig protestar el 20-S de 2017 i vaig votar l'1-O; com que el Suprem considera que aquests fets equivalen a un delicte de sedició, jo també soc culpable". És, resumit, l'essència del contingut de la confessió d'autoinculpació que centenars de persones estan presentant als jutjats d'arreu de Catalunya. Una campanya que promou Òmnium Cultural com a mostra de solidaritat amb els condemnats. El me too del procés després de la sentència

WhatsApp Image 2019 10 28 at 09.25.54

Tocades les nou del matí, una llarga cua serpentejava a l'entrada de la Ciutat de la Justícia de Barcelona. Al capdavant, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha estat dels primers a estrenar la campanya, que s'ha reproduït a les altres tres capitals catalanes. Per poder-se empassar l'allau de denúncies, el jutjat ha establert que l'accés sigui d'un en un. Un cop dins, el tràmit sí que és ràpid i no s'allarga ni cinc minuts."Si a ells els han condemnat, ens han de condemnar a més de dos milions de persones", ha afirmat Mauri en sortir entre aplaudiments de la Ciutat de la Justícia. 

El primer de la cua ha estat Pepe Beúnza, el primer objector de consciència de l'Estat espanyol, en la lluita contra el servei militar obligatori i convertit des de llavors en un dels referents de la desobediència civil no violenta. 

En relació amb les possibles conseqüències penals derivades d'aquesta acció, des de l'entitat expliquen que "és responsabilitat de la persona que decideix autoinculpar-se" i que es planteja "com a eina de solidaritat amb els responsables polítics i líders de la societat civil condemnats per fets idèntics als comesos" per als qui des d'avui han decidit autoinculpar-se. Això sí, Òmnium es compromet a assistir totes aquelles persones que puguin arribar a rebre qualsevol notificació per part del jutjat corresponent. 

WhatsApp Image 2019 10 28 at 09.23.04

El TSJC ha donat instruccions d'acceptar únicament unes 25 inculpacions al dia aproximadament, per vetllar per un bon servei de guàrdia i evitar aglomeracions. En el cas de Barcelona, ateses les dimensions de la Ciutat de la Justícia i tenint en compte que disposen de més recursos, el volum d'acceptacions està sent més alt. 

El precedent del 9-N

Fa justament cinc anys, coincidint amb l'obertura del judici contra Mas, Ortega i Rigau pel 9-N, milers de persones van fer el mateix. En aquella ocasió, la confessió va ser per desobediència. Les autoinculpacions van fer-se al Tribunal Superior de Justícia i finalment aquest òrgan va acabar arxivant els milers de denúncies rebudes.