El grup Verds/ALE del Parlament Europeu ha publicat la llista dels setanta-cinc eurodiputats que formaran part d'aquesta agrupació de partits a partir del 2 de juliol, quan es constitueixi l'Eurocambra, però no hi apareixen ni Carles Puigdemont ni Toni Comín.

Els dos eurodiputats electes independentistes havien demanat formar part dels Verds al Parlament Europeu. A principis de juny van presentar una petició formal al subgrup de l'Aliança Lliure Europea (ALE), ja que consideren el partit com un espai "natural": l'ALE està formada per partits que defensen el dret a l'autodeterminació.

Comín va explicar que tant ERC com altres membres d'ALE van assegurar que no hi havia "cap problema" perquè ell i Puigdemont s'integressin al grup.

Els que sí que apareixen a la llista són els eurodiputats republicans Oriol Junqueras i Diana Riba. L'explicació és que ERC ja forma part del grup de l’ALE, i en canvi Puigdemont i Comín, com a candidats de Junts per Catalunya, han de demanar la incorporació.

La llista també inclou l'eurodiputat electe per Iniciativa per Catalunya Verds, Ernest Urtasun.

Des de Waterloo, fonts de l'entorn de Puigdemont confirmen també que continuen "pendents" d'una decisió sobre la seva sol·licitud. "Sorprèn, perquè no hi ha resposta ferma en un grup que es va crear per defensar l'autodeterminació", lamenten des de Waterloo.

L'ALE no prendrà una decisió fins que el Parlament Europeu els admeti

L'expresident Puigdemont va mantenir fa poc una conversa amb l'escocès Alyn Smith, elegit recentment com a president d'ALE a l'Eurocambra, per parlar de la seva petició d'incorporar-se al grup. Smith, però, li va transmetre que encara no hi havia cap decisió.

Des de l’oficina d’Alyn Smith han recordat a l'ACN que l’eurodiputat escocès és un dels membres que va signar la carta dirigida a la Mesa del Parlament Europeu que demanava que es respectessin els drets polítics de Junqueras, Puigdemont i Comín.

“Un cop siguin admesos llavors es pot prendre la decisió sobre si són acceptats a l’ALE, però mentrestant la prioritat per a tothom, i d'Alyn Smith en particular, és garantir que siguin admesos com més aviat millor”, afirmen, i expliquen que Smith participarà en la concentració el 2 de juliol a Estrasburg. 

​Els ecologistes i l'ALE formen una agrupació parlamentària de coalició al Parlament Europeu on, de moment i en espera de la formació final dels grups, són la quarta força política. A més d'ERC, el subgrup parlamentari de l'ALE també compta amb els membres de l'N-VA flamenca, amb qui Puigdemont té una bona relació. Igualment en formen part el Plaid Cymru de Gal·les, el BNG gallec i l'SNP escocès.