Reunió extraordinària i històrica de l'ANCÒmnium Cultural i l'AMI per exigir al Govern de la Generalitat que doni a conèixer "ja" data i pregunta pel referèndum. Una demanda de les tres entitats sobiranistes que és la resposta a la negativa del Govern espanyol, un cop més, a negociar un referèndum pactat. 

En un comunicat titulat "L'hora de la democràcia", les tres entitats sobiranistes han recordat que des del primer dia "han estat compromeses amb el diàleg però que "les darreres mostres del president Mariano Rajoy i del seu Govern són una mostra inequívoca de la manca de voluntat sincera de diàleg per part del Govern espanyol". Davant d'aquesta situació, les tres entitats demanen "l'impuls definitiu i els acords necessaris per a la celebració del referèndum". 

En els parlaments, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha recordat que el procés "va començar a les urnes i acabarà a les urnes". Una demanda a la qual també ha apel·lat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha recordat que "el referèndum no és una dèria sinó la voluntat de la societat catalana" i que "els 18 cops de porta de l'Estat ja no són cap obstacle pel poble català". Per la seva banda, la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, ha remarcat "l'obligació d'escoltar la ciutadania; no podem negar als ciutadans que puguin exercir el dret a vot". I és que la celebració d'un referèndum té el suport d'"el 80% de la societat catalana", ha recordat Cuixart. 

El president d'Òmnium també s'ha encarregat d'enviar un missatge directe als comuns, després que diferents veus d'aquest sector hagin defensat i manifestat l'interès a participar al referèndum. "El referèndum és una reivindicació del conjunt del catalanisme i estem convençuts que totes les identitats se'l sentiran propi", ha matisat Cuixart. En aquest sentit, Lloveras ha recordat que s'ha de buscar una pregunta que "interpel·li el conjunt dels demòcrates".

Les tres entitats sobiranistes s'han encarregat de recordar que el diàleg "ha mort" per la negativa de l'executiu central de negociar el referèndum i han deixat clar que "possiblement" l'Estat posarà traves al procés. Un procés que, tal com ha manifestat Sánchez, serà "plenament legal dins la legalitat catalana, ja que el Parlament serà el responsable de regular-lo". En aquest sentit, Cuixart ha enviat un missatge de confort als funcionaris recordant que "la Generalitat no farà res que els posi en risc".  

Tot i els problemes que l'Estat pugui posar a la celebració del referèndum, les tres entitats han afirmat que "es mantindran al costat dels partits polítics i les institucions" i que, tal com fan des del 2012, "es deixaran la pell [sic] per a la celebració del referèndum".