Al seu discurs de Cap d'Any, Susana Díaz, presidenta socialista de la Junta d'Andalusia, s'ha esforçat encara més en condicionar Pedro Sánchez, el secretari general del seu partit, en les seves negociacions postelectorals amb Podemos. Que ho hagi fet en una vigília festiva cosa que dona una idea de fins a quin punt el pols al PSOE és tens.

La presidenta ha criticat durament la formació de Pablo Iglesias pel seu suport al referèndum a Catalunya. També al PP per voler –diu– "eixamplar la insuportable bretxa de la desigualtat". Díaz no necessita cap dels dos per governar a la seva comunitat. També el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, ha insistit en la unitat d'Espanya i ha augurat tensions territorials pel finançament de les comunitats autònomes.

Es tracta d'una guerra interna que es va desencadenar tot just després de les eleccions, tot i que, com és usual en aquests casos, ja s'havia disparat algun tret en campanya. Aquestes són cinc claus que expliquen la pugna.

1. Mals resultats el 20D

Al comitè federal de dilluns 28 de desembre, es va aprovar un document en què es destacava que els socialistes han d'obrir una reflexió sobre el resultat de les eleccions del 20D, que ha estat el pitjor del PSOE en democràcia.

La reflexió que fa el PSOE és que, si Joaquín Almunia va dimitir després de caure l'any 2000, en què va perdre 16 escons (en va obtenir 125), i Alfredo Pérez Rubalcaba també al 2011, en què va perdre 59 escons (en va obtenir 110), Pedro Sánchez també hauria de posar el seu càrrec a disposició del partit, després de perdre'n 20 més i quedar-se en 90.

Tanmateix, ni Almúnia ni Rubalcaba tenien la competència de Podemos i Ciutadans. De fet, els resultats que van obtenir a les eleccions autonòmiques els líders territorials que ara volen escapçar l'actual secretari general tampoc no han estat resultats astronòmics, precisament per aquesta competència.

2. Sánchez era provisional

L'actual secretari general va ser concebut com un líder provisional del partit. De fet, quan va guanyar les primàries l'estiu del 2014, va prometre decidir també per primàries qui disputaria a Rajoy la presidència del Govern espanyol, però pocs dies després se'n va desdir i es va erigir en candidat.

Els principals líders regionals –entre ells el president d'Astúries, Javier Fernández, i l'aleshores secretari general del PSOE a Extremadura, Guillermo Fernández Vara– esperaven que Susana Díaz es presentés a les primàries, però la situació institucional a Andalusia va espantar la presidenta andalusa, que va donar suport a Sánchez i li va aconseguir més d'un terç dels avals que va aconseguir.

Díaz va voler construir una alternativa diferent a la de Sánchez l'estiu del 2015 per competir a les eleccions generals, però els resultats de les municipals, millors del que oferien els pronòstics, i la seva situació a la Junta d'Andalusia –encara no havia estat investida presidenta– la van deixar sense arguments de pes.

3. Gómez i Carmona

Els dos líders madrilenys despatxats per Pedro Sánchez aquest any, ara es volen cobrar la revenja i han aixecat el PSOE de Madrid contra el secretari general del PSOE i la secretària general dels socialistes madrilenys, Sara Hernández.

El predecessor d'Hernández al PSOE-M, Tomás Gómez, destituït per Sánchez just abans de les eleccions autonòmiques, i Antonio Miguel Carmona, destituït per Hernández com a portaveu del grup municipal socialista de la capital espanyola, van organitzar un sopar amb 500 militants per encapçalar la demanda de relleu de Sánchez.

https://twitter.com/susigus/status/681985565886181377

4. 50%-50%

En aquesta batalla, el PSOE està dividit pràcticament per la meitat entre els lleials –de moment– a Sánchez i els que preferirien un altre secretari general, encapçalats per Susana Díaz.

L'actual líder socialista compta amb el suport de la perifèria, on el discurs territorial de Susana Díaz incomoda més: els bascos –a les primàries van votar majoritàriament Sánchez i no el basc Eduardo Madina–, illencs, valencians, gallecs i aragonesos es mantenen lleials a Sánchez. En el cas del PSC, l'executiva és més afí a Sánchez que a Díaz, tot i que la líder al Congrés, Carme Chacón, és propera a l'andalusa. A la Rioja també hi ha preferència per Sánchez. Ximo Puig (País Valencià), però, es va mostrar contrari al comitè federal a ajornar el congrés que podria fulminar el líder socialista, i Javier Lambán (Aragó), abans de Sánchez, s'ha declarat admirador de Susana Díaz recentment:

https://twitter.com/JLambanM/status/681579198062964736

De la seva banda, els presidents d'Astúries, Javier Fernández, i d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, que ja van evitar posicionar-se a favor de Pedro Sánchez a les primàries a secretari general, són –junt amb Susana Díaz– els més crítics amb l'actual líder socialista. Són els que més pressionen en contra de pactar amb el PP o Podemos i, per tant, els que més apropen l'escenari d'unes noves eleccions. També se situa a favor de Susana Díaz el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page.

Ambdós fronts del PSOE compten amb la meitat dels afiliats i del poder territorial, amb un lleuger avantatge cap als partidaris de Susana Díaz.

5. Paradoxa andalusa

Resulta paradoxal aquesta pressió a Pedro Sánchez establint condicionants tan durs per formar govern quan Susana Díaz va buscar a tota costa l'abstenció de Ciutadans i fins i tot del PP, demanant que abandonessin "posicionaments egoistes" i que no "s'espolsessin la responsabilitat".

D'altra banda, Emiliano García-Page, president de la Junta de Castella-la Manxa, ha hagut de modular el discurs contra el pacte amb Pablo Iglesias després que els seus socis de govern de Podemos li hagin picat el crostó. Al seu mateix discurs de Cap d'Any, ha posat de manifest que "la riquesa d'Espanya està a la seva diversitat".

En canvi, a Extremadura, on el PSOE també governa amb el suport de Podemos, el secretari territorial de la formació lila ha aplanat el camí a Fernández Vara en la seva intransigència tot establint que hi ha "moltes qüestions per davant del referèndum" que Iglesias ha qualificat de línia vermella per pactar.