L'aliança del president espanyol, Pedro Sánchez, amb el Marroc, donant suport a l'ocupació del Sàhara Occidental per aquest país, ha irritat profundament Algèria i les conseqüències es comencen a sentir. El país que exporta la majoria del gas que es consumeix a Espanya ha advertit que vol fer taula rasa, i el secretari general del ministeri d'Afers Exteriors algerià, Chakib Kaid, ha indicat que "està clar que Algèria revisarà tots els acords amb Espanya, i en tots els terrenys, per veure com la relació evolucionarà en el futur".  Algèria és el principal exportador de gas a Espanya, i cobreix el 40% de les necessitats, amb la qual cosa qualsevol restricció podria comportar una alça de preus de l'energia, amb un índex d'inflació que ja ha arribat al 9,8%. El segon exportador de gas a Espanya, a molta distància, són els Estats Units (amb el 19%) i el tercer Nigèria (13%).

Algèria ha pres unes primeres mesures contra Espanya i ha exclòs els vols d'Air Algérie a Madrid i Alacant, tot i haver anunciat un programa de 64 rutes aèries després de la pandèmia de la covid. També ha suspès els convenis per a la repatriació d'emigrants algerians detinguts a Espanya. El govern de Pedro Sánchez, a través del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha intentat fer un gest cap al govern algerià i ha expulsat a aquest país Mohamed Azzouz Benhalima, un antic caporal de l'exèrcit algerià i membre del moviment islamista Rachad, que reclamava Alger, però això no ha calmat el malestar governamental.

El suport d'Espanya al Marroc, que se suma al dels Estats Units, ha situat el país alauita en el lideratge del Magrib, i això descavalca Algèria per a aquesta opció, a la qual sempre havia aspirat coincidint amb el seu potencial energètic. Coincidint amb aquest trencament d'equilibris al Magrib, Algèria ha començat a ser tractada amb cura pels EUA, quan tradicionalment era aliada de Rússia, ahir s'hi va traslladar el secretari d'Estat nordamericà, Antony Blinken, per estrènyer relacions. En canvi, Sánchez ha seguit reforçant les relacions unilaterals amb el Marroc, i avui ha conversat amb el rei Mohamed VI, que li ha agraït el suport per la incorporació del Sàhara Occidental, antiga colònia espanyola. El rei del Marroc ha invitat Sánchez a visitar el país magribí en les pròximes setmanes, tot i la preocupació internacional que està creixent amb Algèria, i el risc d'alça de preus de l'energia.

A la fotografia principal, el president d'Algèria, Abdelmadjid Tebboune | Presidència algeriana