L'Associació per l'Excel·lència dels Serveis Públics (AESP) ha advertit aquest dijous que aplicar l'acord sobre els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2019 subscrit entre el Govern i Units Podemos "posaria en risc la sostenibilitat econòmica de molts dels nostres ajuntaments i la dels nostres serveis públics".

En un comunicat, l'associació liderada pel catedràtic Ramón Tamames ha indicat que el document de l'acord "sembla un esborrany de les bases ideològiques d'un programa electoral populista" i ha advertit de què mesurades com l'"enganyós" blindatge del sistema sanitari universal o la flexibilització de les taxes de reposició de funcionaris dels ajuntaments "suposen un pas enrere en el progrés realitzat des de la transició i de la qualitat democràtica de les societats més avançades".

Quant a la sanitat universal, AESP ha recordat que el caràcter universal, gratuït i públic del sistema sanitari "està perfectament blindat" actualment i l'acord recull "una diatriba contra la possible inclusió de la gestió privada en l'àmbit de la sanitat pública, mitjançant fórmules ben contrastades de col·laboració públic-privada".

Confusió entre privatització i gestió privada

En aquest sentit, ha advertit que la "confusió interessada i permanent entre privatització i gestió privada" és "matussera" i "perillosa" i ha advocat per "reformes i evolucions del sistema cap a una eficiència més gran i no proclames populistes i sectàries limitadores del dret dels ciutadans a participar en la gestió del públic".

Quant a la flexibilització de les taxes de reposició de funcionaris dels ajuntaments, l'associació dirigida per Ramiro Aurín ha censurat que no es tingui en compte els criteris ni els informes de l'Autoritat Independent per a la Responsabilitat Fiscal (AIReF) "en un exercici de menyspreu a la regulació independent, encara que absolutament pública, dels nostres comptes i institucions".

"No interessa el rigor ni l'equilibri si no la possibilitat de manipular i guanyar quotes de poder", ha censurat AESP, que ha alertat que en el cas d'ajuntaments endeutats la relaxació del control de les taxes de reposició de funcionaris "comportarà un endeutament per a les arques municipals que acabarem pagant els ciutadans per a més glòria i benefici dels polítics irresponsables".

L'associació subratlla especialment el cas dels municipis que s'hagin fet càrrec de més serveis públics en els últims anys, a contracorrent dels recursos reals de l'ajuntament, i que tindran a la seva disposició una taxa addicional del 5%. "Es tracta evidentment d'un suport salvavides als problemàtics últims processos de remunicipalització", argumenta.

Per tot això, ha anunciat que l'Observatori de Serveis Urbans (OSUR), organisme adscrit a Associació per l'Excel·lència dels Serveis Públics, engegarà en les properes setmanes "un exhaustiu monitoratge i anàlisi" dels programes dels diferents partits polítics per a les pròximes eleccions municipals, en els punts referents als serveis públics i a l'estabilitat pressupostària amb l'objectiu de vetllar per la sostenibilitat municipal i els interessos dels ciutadans.