Catalunya és un dels temes que s'ha inclòs a l'agenda de la reunió del Consell Europeu, segons ha anunciat la representació permanent d'Alemanya davant la UE. Catalunya és un dels temes de l'ordre del dia, al costat de Turquia, el Brèxit, el mercat digital i l'acord amb l'Iran.

 

L'interès d'Alemanya per incloure Catalunya en l'ordre del dia és un revés diplomàtic per al govern espanyol, que volia mantenir el conflicte amb Catalunya dins els paràmetres d'un afer intern espanyol. Fins ara el president espanyol havia aconseguit aquest objectiu i els caps d'estat i de govern europeus li havien concedit que la crisi política amb Catalunya només es tractaria si Espanya ho demanava.

Si es confirma que el cas català entra a l'agenda de la cimera europea s'evidenciarà  que s'ha obert un nou escenari internacional, després de l'anunci avui del govern espanyol que no accepta la darrera carta del president Carles Puigdemont, i que va cap a la intervenció de Catalunya aplicant l'article 155 de la Constitució. Aquest fet, juntament amb l'anunci que quan això es produeixi el Parlament català declararà la independència, ha tingut impacte directe als mercats europeus. Ha obligat també al pronunciament de dirigents polítics internacionals, entre ells el president rus, Vladimir Putin, que precisament ha retret a la UE la seva inacció.

Tot just arribar a la cimera, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha indicat responent a preguntes dels periodistes, que segueixen "molt de prop" la situació catalana i que donen suport a la posició del govern espanyol. "Naturalment, la situació ens preocupa", ha indicat.