Alemanya ha advertit Espanya que si el jutge Pablo Llarena recorre finalment al Tribunal de Justícia de la UE, amb seu a Luxemburg, contra la decisió de la Justícia alemanya de posar en llibertat el president Carles Puigdemont i d'excloure el delicte de rebel·lió serà un xoc institucional d'alt nivell, segons informa la premsa alemanya.

La possibilitat que va anunciar divendres el Tribunal Suprem espanyol preocupa a Berlín, perquè significaria un enfrontament a la UE entre la Justícia espanyola i l'alemanya. El setmanari Der Spiegel assenyala que, després de les tensions que van aparèixer el cap de setmana entre Madrid i Berlín, portar el cas a la UE representaria una topada seriosa i aquesta seria "al més alt nivell".

Coincidint amb aquests advertiments avui ha transcendit que Llarena ha aparcat de moment l’opció de recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, segons informa el diari Ara. Llarena s’esperarà a decidir si presenta una qüestió prejudicial al Tribunal, fins que quedi clar si s’extradeix o no Puigdemont.

El malestar de la cancelleria alemanya amb les autoritats espanyoles és notori, i no només per aquest cas i perquè des de l'entorn del partit governamental s'estan produint mostres de germanofòbia, sinó també per tensions diplomàtiques. Els gestos són significatius. Quan dissabte es va produir l'atropellament a la ciutat de Münster, molts líders europeus van telefonar a la cancellera Angela Merkel, però no va ser el cas del president espanyol, Mariano Rajoy. Espanya "només" va enviar un telegrama de condol, segons explica el Frankfurter Allgemeine Zeitung. També cita com a distorsions les afirmacions de l'eurodiputat del PP Esteban González Pons qüestionant l'acord fronterer de Schengen.

La polèmica amb Katarina Barley

Un cas a banda són les declaracions de la ministra de Justícia alemanya, la socialdemòcrata Katarina Barley, en les quals donava suport al Tribunal de Schleswig-Holstein i advertia que a Espanya no li serà fàcil provar l'acusació de malversació contra Puigdemont perquè per ara no ha aportat dades. L'afirmació va irritar el govern espanyol, i va causar una protesta formal. 

La ministra entén que el diari li va publicar una conversa que en realitat era off the record, i això és el que ha comunicat en una trucada telefònica amb el seu homòleg, Rafael Catalá, segons la premsa alemanya. El govern alemany ha tapat la qüestió com ha pogut, però lluny de cap rectificació de fons, que faria perillar el govern de coalició CDU-SPD.

El ministeri de Justícia alemany segueix sense veure fàcil l'extradició de Puigdemont. La consigna de la cancelleria és afavorir tot el que sigui desescalar en el conflicte entre Catalunya i l'Estat espanyol, i en això hi ha coincidència de criteri entre democristians i socialdemòcrates.