L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, no acatarà la sentència de sis mesos d'inhabilitació que el jutjat penal 2 de Manresa va dictaminar per un delicte de desobediència. Venturós no va despenjar l'estelada de la façana de l'Ajuntament durant dos períodes electorals de l'any 2015, malgrat els requeriments de la Junta Electoral.

En una roda de premsa aquest dijous al matí, la CUP ha anunciat que "no es quedaran tranquils" i que no és una "qüestió de legalitats, sinó de legitimitats" i per això han assegurat que l'alcaldessa no acatarà l'ordre. Inicialment Venturós havia presentat un recurs a aquesta sentència del passat mes de juny, però en una compareixença pública ha explicat que ha decidit retirar el recurs perquè "volem ser nosaltres qui decidim qui es presenta a les properes eleccions".

Malgrat que Venturós seguirà sent l'alcaldessa de Berga, només exercirà les funcions polítiques, ja que serà un altre regidor de la CUP qui assumeixi la firma jurídica. La intenció de Venturós és obrir una via de confrontació perquè vol seguir exercint les funcions polítiques del càrrec. Es tracta d'una estratègia inèdita i ara els cupaires restaran "amatents" a la resposta de l'Estat.

"Hem decidit que serem nosaltres qui decidim si ens podem presentar a eleccions, no els tribunals. Volen inhabilitar la veu de tot un municipi. Davant d'aquest atac contraposarem legítimament la voluntat popular i treballarem per fer efectiu aquest mandat popular que ens han encarregat", han explicat.

D'altra banda, la formació ha fet una crida perquè aquestes accions es repeteixin en altres municipis i al Parlament. "Cal una resposta coordinada contra la repressió. És el Parlament qui hauria de generar una legislació que vagi més enllà dels marges del Règim del 78 i que els municipis puguin estar emparats en una legalitat alternativa", han demanat.