L'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS-Junts), tornarà a asseure's aquesta setmana al banc dels acusats. L'històric batlle del Maresme està acusat d'un delicte de prevaricació per prorrogar irregularment, i durant almenys cinc anys, el servei de transport urbà del municipi, que inclou el trenet turístic, el bus escolar i el bus urbà. La fiscalia demana 14 anys d'inhabilitació per agreujant de reincidència. I és que Campolier ja va ser inhabilitat durant quatre anys per un altre delicte de prevaricació, entre 2007 i 2011. En aquella ocasió per encarregar i pagar projectes municipals a l'arquitecte de l'Ajuntament, al marge del seu sou com a funcionari.

En el cas que es jutja a partir d'aquest dimecres, Campolier haurà de defensar per què el 2013 va continuar mantenint el servei de trenet turístic, bus escolar i autobús urbà a una empresa que va esgotar les prorrogues previstes per contracte. "Era perfectament coneixedor d'aquesta situació irregular i, abusant de les seves funcions, ho va consentir", relata la fiscalia.

A més de la caducitat de la llicència, es dona la circumstància que també el 2013 hi va haver una segona empresa que va presentar una instància a l'Ajuntament, interessada en prestar el servei. Campolier ho va obviar, va fer "cas omís" de les advertències del secretari municipal i va mantenir la primera empresa, sense convocar ni tan sols concurs públic.

El secretari municipal va insistir a Campolier en diverses ocasions durant els següents mesos davant la "injustícia" que s'estava produint, però l'alcalde mai va atendre les seves reclamacions. A més, el 2014 va aparèixer una tercera empresa interessada en prestar el servei a Santa Susanna. L'alcalde va tornar a prorrogar el contracte amb la primera empresa.

La fiscalia alerta que aquesta situació es va allargar almenys fins 2018, quan es va tancar la instrucció, "sense que es pugui descartar que aquesta situació continuï a dia d'avui". De fet, segons les dades obertes del consistori, la licitació del trenet turístic es va obrir el passat mes de juny i no consta que s'hagi adjudicat encara al nou concessionari.

Evita el debat polític

D'altra banda, durant aquests darrers anys, Campolier també ha impedit que aquest assumpte es debati políticament al ple de l'Ajuntament. El grup municipal de Ciutadans, recull la fiscalia, va intentar presentar durant un any i mig una moció al ple per demanar la convocatòria d'un concurs públic per adjudicar l'explotació del servei.

També en aquesta disputa va intervenir el secretari municipal, que va informar que la proposta de resolució presentada per Cs era del tot legal. El debat va arribar finalment al ple el gener de 2016 i tots els grups municipals hi van votar a favor, inclòs el partit de Campolier.

La pugna amb el secretari municipal

De fet, el mateix secretari municipal que durant tots aquests anys va advertir a Campolier de la seva presumpta mala praxis és també el funcionari que el va acabar denunciant per assetjament i prevaricació uns anys després. L'acusava d'haver-lo sancionat sense motiu i de menysprear-lo. El passat mes de juliol, l'alcalde es va enfrontar a un altre judici per aquest cas, pel qual s'enfronta a dos anys de presó i una inhabilitació de 15 anys més.

 

Imatge principal: l'alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN