El president del grup del PP, Xavier Garcia Albiol, ha reclamat avui al president, Quim Torra, que tregui el llaç groc que hi ha penjat al palau de la Generalitat, però a diferència de la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ho ha fet "mirant-lo als ulls" en una reunió cara a cara i no "a cop de titular a través dels diaris".

Així ho ha explicat el mateix Albiol, després de tancar la ronda de reunions que el president ha mantingut entre divendres i aquest dilluns amb tots els grups parlamentaris, excepte amb Ciutadans, atès que Arrimadas s'ha negat a entrar al palau mentre hi hagi penjat a la façana la pancarta reivindicativa per la llibertat dels presos polítics.

"Li he demanat que considerava que havia de treure els símbols polítics de les institucions que són de tots els catalans, atès que no sembla lògic i raonable que les institucions que són de tots els catalans siguin utilitzades per una part de la població per transmetre un missatge", ha explicat Albiol. L'estratègia, però, no li ha donat resultat i ha trobat Torra "tancat en banda" en aquest tema.

La portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha argumentat que el llaç és "símbol de democràcia i llibertat", la qual cosa no són només valors a preservar per a l'independentisme. "Creiem que són de tots i aporten el millor de la nostra societat", ha assegurat Artadi, per la qual cosa ha insistit que la postura del Govern és irrenunciable, en uns moments en què existeix una "regressió democràtica".

Amb tot, Artadi s'ha congratulat del bon to de la trobada. "Sembla mentira que haguem de destacar la cordialitat de la reunió, marcada per la normalitat malgrat la discrepància política", ha subratllat: "Ens agradaria que la política catalana i espanyola es pogués assemblar-se una mica més a la reunió que hem tingut avui, i es pogués seguir parlant amb la naturalitat que ho hem fet".

El líder del PP ha arribat al palau de la Generalitat amb el clar propòsit d'assumir un paper d'unionisme moderat que ha quedat del tot vacant arran el maximalisme de les postures que assumit els diputats taronja. Sota el braç duia tres propostes molt concretes.

En primer lloc, ha proposat que es faci la reunió prevista amb el president espanyol, Pedro Sánchez, seria "interessant, posititiu i convenient" que el president de la Generalitat es reunís amb els presidents de tots els grups parlamentaris per preparar aquesta trobada. "Hem de ser capaços de trobar un acord de mínims per desbloquejar la situació que estem vivint i representar un sentir de la majoria dels ciutadans", ha reclamat. En aquest punt, el líder del PP ha assegurat que havia trobat "certa sensibilitat" a favor.

No obstant, Artadi ha matisat que primer s'ha de celebrar la reunió entre Torra i Sánchez, que "en el millor dels casos" serà "una primera entre d'altres" -"si són més que una foto"-. En aquest sentit, sí que s'ha compromès a anar donant compte als grups parlamentaris de com evolucionen. "Entenem que abans que res existeixi la reunió entre Torra i Sánchez i poder escoltar si tenen alguna oferta per Catalunya", ha afegit.

Albiol s'ha referit finalment a la necessitat de superar la política de gestios i abordar  millores polítiques concretes. Així, ha plantejat dues propostes que demà registraran al Parlament, una de retallada de l'IRPF a rendes mitges i baixes, i un pla de xoc per intentar reconduir la situació a Catalunya de milers de nens que estudien en barracons.

Torra ha replicat que aquesta proposta és molt important però també és molt important l'escola catalana, "un model d'èxit i d'integració".