El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat que si una majoria independentista guanya les eleccions del 21-D el govern espanyol respectarà el resultat mentre actuïn dins la legalitat. En cas que es col·loquessin "al marge de l'Estat de dret", assegura, l'article 155 seguiria vigent.

Espanya és una democràcia i s'han acceptat "sempre" els resultats electorals, "agradin o no" al govern de torn, ha dit aquest diumenge Albiol en una entrevista de La Sexta, on ha mostrat la seva confiança en què seran els constitucionalistes i no els independentistes que obtinguin la majoria.

"Si hi ha majoria independentista, que insisteixo que no es produirà, si decideix actuar d'acord a la legalitat l'haurem de respectar, si decideixen seguir avançant al marge de l'Estat de dret doncs està en aquests moments vigent l'article 155 i no veig perquè hauria de deixar d'estar-ho", ha afirmat Albiol.

Segons el baròmetre publicat ahir pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat Junts pel Sí (JxSí) i la CUP mantindrien la majoria absoluta en escons, encara que no en vots, en unes noves eleccions al Parlament.

El candidat del PPC a les eleccions del 21 de desembre ha negat que aquests comicis siguin plebiscitaris i ha afegit que davant una situació tan convulsa les enquestes no permeten ajustar-se "mínimament" a la realitat.

Participació rècord

Albiol ha previst una "participació rècord" el 21-D, a què segons el dirigent del PP hi acudiran a votar "en massa" aquells que tradicionalment no voten a les autonòmiques i sí a les generals.

"Aquells que apostem per la convivència, el constitucionalisme, crec que som majoria a Catalunya a diferència del que assenyala aquesta enquesta de la Generalitat", ha dit Albiol.

Segons el dirigent del PPC, la seva formació sempre estarà oberta a contemplar qualsevol opció que garanteixi un canvi polític en la Generalitat, però sobre acords previs amb Ciutadans "no hi ha debat", després que el seu líder, Albert Rivera, assegurés que es presentarien "sols" als comicis.

Sobre una possible aliança amb un PDeCAT moderat, Albiol ha assegurat que "no es fia" de l'exconseller d'Empresa Santi Vila, de qui ha recordat que va votar les lleis de transitorietat i de referèndum anul·lades pel Tribunal Constitucional, encara que dimitís un dia abans de la declaració unilateral d'independència.