El líder dels populars catalans, Xavier García Albiol, ha advertit avui al president Carles Puigdemont que el PP no es quedarà "de braços plegats" davant d'iniciatives com la tramitació de les tres lleis de desconnexió que ahir es van registrar al Parlament.

“Amb molta serenor i bon to, però de manera radical”, ha explicat Albiol, i li ha deixat clar que ni el PP de Catalunya ni el Govern espanyol, mentre hi siguin els populars, “no consentirà que tirin endavant lleis o propostes parlamentàries que signifiquin trencar l’Estat de dret, la llibertat i la democràcia a Catalunya”.

Profundament radical

Després d'una hora i quart de reunió al Palau de la Generalitat, Albiol ha assegurat que ha trobat un Carles Puigdemont “profundament radical”. “Quan l'escoltava, si tancava els ulls, no sabia si escoltava Puigdemont o Mas”, ha explicat en la compareixença posterior.

I què li ha respost Puigdemont davant els seus tocs d’atenció? “S'ha arronsat d’espatlles i no ha dit res: se m’ha quedat mirant. Ell sí que m’ha traslladat que considera que les coses les estan fent bé”, ha assegurat.

El president del PP català es va encarregar personalment de comunicar al govern de Madrid que s’estaven tramitant les tres ponències sobre les lleis de desconnexió tan bon punt va transcendir la notícia ahir al vespre al Parlament.

Estats totalitaris

Albiol s’ha mostrat escandalitzat per la iniciativa, que considera pròpia “d’estats totalitaris”, en els quals les lleis es canvien en funció dels interessos del govern de torn, i ha advertit que si tiren endavant serà el seu partit el qui demanarà al Govern espanyol que sol·liciti l’actuació de les autoritats judicials.

Disponibilitat a parlar

Això no obstant, i més enllà de les discrepàncies abismals i de confessar-se "profundament decebut", el polític popular ha insistit repetidament en el bon to de la reunió i en la total disposició a reunir-se amb Puigdemont tants cops com el convoqui.

De fet, s’ha presentat al Palau de la Generalitat amb una proposta de quinze punts sota el braç, amb temes de caràcter social, econòmic i de pluralitat, i ha garantit al cap de l’Executiu la disposició a parlar d’aquells temes que no afectin el procés.

El president, de la seva banda, l’ha sondejat sobre temes concrets, entre altres, la llei del canvi climàtic.

També la consellera Neus Munté ha subratllat les "profundes discrepàncies" entre el PP i el Govern, però ha insistit en el "clima de respecte i cordialitat" de la trobada i la voluntat de l'Executiu de dialogar, tot i mostrar-se crítica amb la "judicialització de la política" que atribueix als populars.

(Foto portada: Sergi Alcàzar)