En ple auge de la tensió a Ucraïna, el Ministeri d'Afers Exteriors va decidir aquest dissabte recomanar als espanyols que resideixen en aquest país de l'est que abandonin el territori. Tampoc s'aconsella que ningú s'hi desplaci fins allà. Aquest diumenge, el titular d'aquest ministeri, José Manuel Albares, ha concedit una entrevista al Diario de Cádiz i ha avisat que la Unió Europea no podrà dialogar amb Rússia si no es produeix una "desescalada de la tensió" ni tampoc si no es rebaixa la pressió militar. Albares considera que la presència de "120.000 soldats russos a la frontera ucraïnesa no es compatibilitza amb cap necessitat defensiva de Rússia" i per això apunta que "no es pot dialogar sota la pressió militar".

El ministre d'Exteriors indica que "tot i que la situació és molt tensa, cal enviar un missatge de tranquil·litat". Albares subratlla que l'Estat està "preparat per a qualsevol eventualitat" i que "els plans d'evacuació" per als ciutadans espanyols que es troben a Ucraïna "estan preparats per ser activats en cas de necessitat". El responsable del Ministeri d'Afers Exteriors argumenta que han pres la decisió de recomanar no viatjar al país de l'est i als ciutadans que hi resideixen que considerin la possibilitat de marxar "mentre persisteixin les actuals circumstàncies per la situació volàtil".

En joc "la legalitat internacional"

José Manuel Albares assegura, però, que "els canals de diàleg segueixen oberts en el consell OTAN-Rússia i en reunions bilaterals" i manifesta que "aquesta ha de ser la via i és en la que Espanya hi posa tot el seu esforç". Per al ministre d'Exteriors, és important "no permetre tornar al passat, un temps en què la guerra era una forma de resoldre les diferències a Europa i no el diàleg o la diplomàcia". Malgrat que diu que "Espanya està unida amb els seus socis europeus i aliats transatlàntics en el diàleg, també ho està en la dissuasió a través de sancions econòmiques massives si fos necessari, però no és la via que hauríem de privilegiar".

El titular del Ministeri d'Afers Exteriors també emfatitza que les tropes espanyoles "fa anys que participen en missions de seguretat del flanc est de l'OTAN". José Manuel Albares creu que "ni l'OTAN ni la UE tenen agendes ni interessos ocults". En aquesta línia, planteja que, "si Rússia té dubtes o vol plantejar alguna qüestió sobre l'OTAN o la UE, estem oberts a parlar amb ells i a crear mesures de confiança, però cal desescalar la tensió". Per a més inri, Albares alerta que "no podem oblidar que el que està en joc és la pròpia legalitat internacional, els principis de la Carta de Nacions Unides que, en el seu article 2, proscriu l'ús de la força i l'amenaça de l'ús de la força. No és possible". El ministre d'Exteriors precisa, també, que "no es pot rebutjar un principi consubstancial a la construcció d'Europa i a la carta, que és la integritat territorial dels estats, la igualtat sobirana de cada estat, la capacitat que tenen les organitzacions internacionals i europees per decidir qui són els seus membres".