El ministre d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha defensat aquest divendres en la reunió del Cercle d'Economia "dotar d'una autèntica dimensió política a l'OTAN" i reforçar li pressuposto en Defensa, en un moment en què creu que la democràcia està sent desafiada des de fora de la UE i també des de dins, a través de l'extrema dreta. En aquesta línia, ha destacat la importància de la cimera de l'OTAN prevista a Madrid al juny: "Espanya serà en el centre de l'escena internacional, de la mateixa forma que l'any que ve ho estarem amb la Presidència del Consell de la UE", ha assegurat.

Albares ha recordat que la cimera es produeix en un moment que "nous Estats comencen a cridar a la porta de l'OTAN" i en un context de guerra a Ucraïna per la invasió russa, i ha assegurat que aquesta cimera serà una fita decisiva en un procés que obre una nova època. Considera que existeixen amenaces autoritàries a què s'està donant resposta, i ha advertit: "Dins de les nostres societats també hi ha forces d'extrema dreta que volen abraçar aquest model que representa Putin. El desafiament és doble: de fora d'Europa, i de dins d'Europa".

Inversió en defensa

El ministre ha cridat a augmentar la capacitat de defensa i a "invertir més i millor" en aquesta indústria --una cosa en la qual creu que Espanya està ben posicionada--, i ha advocat perquè la UE assumeixi més responsabilitat en l'àmbit de la defensa i que els Estats membre hi coadjuvin. Ha rebutjat l'ús polític dels subministraments de gas i petroli "per intentar alterar la sobirania d'un país i intentar influir en les decisions sobiranes que es puguin prendre", i ha apostat per treballar per reduir les dependències externes, especialment l'energètica.

Albares, que ha apuntat també a la tecnologia com a font de progrés que s'ha de regular per evitar riscos, ha remarcat: "Hem de protegir els espanyols amb mecanismes de defensa militar, política i econòmica". Ha destacat la preocupació del Govern central per garantir la defensa i la seguretat dels ciutadans en un context en el qual es contraposen un "model autoritari" de Putin i la democràcia de la UE, segons ell.

Un "gegant geopolítica"

El ministre ha afirmat que la geopolítica condueix ara a l'economia --quan fins ara passava el contrari, segons ell--, i ha dit que Europa està avançant en la unió geopolítica: "La UE, que ja era un gegant econòmic, ha de ser també un gegant geopolític". Ha advertit que l'ordre europeu i l'ordre mundial s'estan transformant: "Estem entrant en una nova era a Europa que només comencem a entreveure", en la que es posen en dubte els elements que han permès la prosperitat i s'ataquen els valors europeus amb la invasió russa a Ucraïna.

Com a elements a discutir davant d'aquesta nova etapa, ha citat l'àmbit econòmic, el de seguretat i la relació futura entre la UE i Rússia, que "mai no tornarà a ser igual" després del seu atac a Ucraïna, i ha advertit que està en joc l'avanç cap al futur o tornar a temps de murs i filats, en les seves paraules.