Una sensació d'alarma s'està estenent a l'esquerra espanyola pel bloqueig que està patint l'exhumació del dictador Franco, que havia anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, com si s'hagués de produir de forma immediata. La causa és que el govern espanyol desconeixia que la família Franco va adquirir fa 30 anys una tomba a la cripta de la catedral de l'Almudena, a Madrid, i vol traslladar allà les restes, amb la qual cosa el dictador tindria un lloc de peregrinació al centre de la capital espanyola.

L'exjutge Epidio José Silva ha proposat in extremis que el govern de Pedro Sánchez expropiï amb un decret llei la tomba o si cal la mateixa Almudena, "per preservar la imatge de l'Estat democràtic a Espanya". "El culte al dictador és un fet rellevant contra la democràcia. No té lloc a la catedral de Madrid, al costat del Palau Reial", afirma.

També l'exdirigent del PSOE José Antonio Pérez Tapias s'ha pronunciat sobre la qüestió, i ha titllat de "vergonya" la situació que s'està creant. "És que no hi ha déu que ho aturi?", ha preguntat. Tapias ha citat una informació de El Diario.es que confirma que l'Església espanyola veu inevitable l'enterrament de Franco a l'Almudena si així ho vol la família que hi té la tomba, i que s'està preparant per limitar els cants i símbols feixistes a l'interior.