Els casos de catalanofòbia en ajuntaments governats pel PP i Vox no paren d'augmentar, sobretot al País Valencià. L'ajuntament de Montserrat (Ribera Alta) ja va ser notícia fa un mes per un cas de censura a revistes en català i aquest dimecres es torna a parlar d'aquesta localitat per un altre cas de censura, aquest cop a un cantautor: Elies Monxolí. El consistori del municipi, governat pel PP i amb dos regidors de Vox, ha cancel·lat un concert del cantautor Elies Monxolí que estava contractat des de fa mesos. La denúncia l'ha fet el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià en un comunicat.

El text que ha fet públic el col·lectiu al seu perfil d'X (antic Twitter) assenyala directament el regidor de Cultura de Vox de Montserrat, Juan José Rández Martínez, el qual ha estat l'encarregat de cancel·lar l'actuació del cantautor valencià que havia de presentar el seu nou llibre-disc: Jardí de Meravelles (Edicions 96). El col·lectiu explica que el llibre-disc de Monxolí és un conte musical "en el qual un grapat de poetes i pensadors conviuen i dialoguen" i afegeix que hi apareixen personatges com Homer, Joan Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Maria Josep Escrivà, Plató, Ovidi, Dante, Ramon Llull, Ausiàs March....

Un concert contractat des de fa molt temps

Segons explica el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músiques del País Valencià, l'actuació feia mesos que estava tancada amb l'ajuntament i, fins i tot, s'havia emés una factura proforma. És per això, que al text, el col·lectiu és demolidor i indica: "Lamentem i denunciem que un individu amb escasses o nul·les qualificacions per a jutjar el treball artístic de l'Elies pugui privar els habitants de Montserrat d'un concert que ja no podran gaudir".

Monxolí ha quedat sorprès amb la decisió de l'ajuntament de Montserrat i el col·lectiu compara aquest fet amb la decisió del PP i Vox de tombar el passat 8 de febrer una proposta de Compromís a les Corts Valencianes per declarar 2024 l'Any Estellés, per impulsar activitats en homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés, ja que enguany fa cent anys de la mort del reconegut autor de Burjassot (València). Els del PP van esmenar la proposta de Compromís per modificar-la a "reconèixer la figura literària" d'Estellés, però sense proclamar el 2024 com el seu any. Després d'un debat intens i carregat de retrets, la proposta va caure, només amb el suport de Compromís i el PSPV-PSOE, que en suma fan 46 dels 99 escons de les Corts, menys que el tàndem PP-Vox (51 seients).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic