El tinent d’Alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, ha advertit el Ministeri de l’Interior que “prendran mesures coercitives” si es neguen al tancament del Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca (CIE), que cessarà definitivament la seva activitat per “la manca de llicència i l’incompliment en la normativa de seguretat i prevenció d’incendis”. Asens ha manifestat que tenen "el compromís polític" per evitar la reobertura del CIE, ja que afirma comptar amb “la legitimitat de la llei i el mandat” per efectuar els tràmits corresponents.

Segons Asens, previsiblement el Ministeri de l’Interior presentarà al·legacions perquè entenen que l’activitat que s’hi realitza no exigeix aquest requisit de llicència, però ha amenaçat que en cas de desobediència “precintaran el recinte”. Precisament en la darrera campanya electoral, Jorge Fernández Díaz va comunicar la seva intenció de reobrir el CIE. 

Des del passat 5 de novembre el CIE roman tancat a causa d’una interlocutòria que obligava a dur a terme una sèrie de mesures com l’eliminació dels elements punxeguts en el mobiliari o la modificació de la temperatura de l’aigua. És en demanar permís per fer les reformes quan el districte de Sants-Montjuïc va constatar que la llicència d’activitat no estava en regla. 

El gimnàs, la infermeria de bestiar, el vestuari, la cafeteria, la galeria de tir o l'aparcament són algunes de les zones que ha remarcat Asens que no disposaven de llicència ni pla d'emergència. De fet, Asens ha recordat que des del 2006 el CIE de la Zona Franca ja estava en una situació irregular “d’anomalia jurídica”.

El CIE, "forat negre de la democràcia"

El CIE ha estat font de moltes controvèrsies i ja feia temps que el Síndic de Greuges i organismes internacionals ho denunciaven. És per això que, en la compareixença d’aquest matí, el tinent d’alcaldia ha volgut reconèixer la tasca “tenaç i persistent” de les entitats que fa anys que assenyalen “aquest forat negre de la democràcia”. En aquesta línia, Asens s’ha mostrat especialment curós no només amb els internats, sinó amb les persones que hi treballen.

Segons Asens, el tancament temporal del CIE en aquests mesos “ha servit per consolidar la idea que els CIE no són necessaris”, ja que considera que “no s’ha produït cap desajustament en la política migratòria”. En aquest sentit, el tinent d’alcaldia ha assegurat que la millor prova contra el manteniment del CIE és que “un 60% de les persones internades a la Zona Franca no podien ser expulsades”, motiu pel qual ha denunciat la “vulneració del dret a la llibertat”.