Imanol Pradales ja és el lehendakari oficialment després de jurar el càrrec davant l'Arbre de Gernika, símbol dels drets i llibertats del País Basc, i de rebre la "makila" de mans del seu predecessor, Iñigo Urkullu. D'aquesta forma, Pradales s'ha convertit ja en el sisè lehendakari des del retorn de l'autogovern amb l'Estatut de Gernika del 1979. Recull el testimoni de Carlos Garaikoetxea, José Antonio Ardanza, Juan José Ibarretxe, Patxi López i el mateix Urkullu. També de José Antonio Agirre (1936-1960), durant la República i l'exili, i Jesús María Leiozaola (1960-1978), a l'exili, i de Ramón Rubial, que va presidir el govern preautonòmic (1978-1980). Pradales presidirà un Executiu de coalició format pels democristians bascos i pel Partit Socialista d'Euskadi, que comptarà amb majoria absoluta en el Parlament gràcies als 39 escons que sumen les dues formacions.

jura lehendakari pradales país basc euskadi efe (5)
Jura d'Imanol Pradales com a lehendakari / EFE

L'acte de jurament s'ha escenificat en el recinte de la Casa de Juntes de Gernika, que ha acollit els 75 parlamentaris del Parlament Basc, el sortint Govern Basc en funcions, els exlehendakaris i altres convidats. La sessió ha començat al migdia amb la lectura de l'acord de designació del lehendakari i el Reial decret del seu nomenament, després de la qual cosa Pradales ha sortit a l'exterior per a prestar el jurament al costat de l'Arbre de Gernika. 

El nou lehendakari ha jurat el càrrec en basc utilitzant una variant de la fórmula que va crear José Antonio Agirre el 1936. La fórmula ha estat la següent: "En peus sobre la terra basca, humil davant Déu i la societat basca, sota el Roure de Gernika, amb el record als nostres avantpassats, davant els quals sou representants del poble, juro complir fidelment el meu mandat". En la taula on es realitza el jurament, de nou sense crucifix ni la Bíblia, hi havia l'exemplar de l'Estatut de Gernika que usa el Parlament basc i l'edició del Fur Vell de Biscaia de l'any 1600 —antigues lleis i institucions de la Senyoria de Biscaia—.

jura lehendakari pradales pais basc euskadi europa press (1)
Pradales i Urkullu aquest dissabte / Europa Press

Després del jurament de Pradales, l'himne d'Euskadi i l'aurresku —ball tradicional—, Pradales ha tornat a l'interior de la Casa de Juntes per a assumir el càrrec. Llavors, el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, li ha lliurat la 'makila' —el bastó tradicional— de Govern. Pradales ha assumit el càrrec amb la següent expressió: "Per voluntat del Parlament basc, prestat jurament, prenc possessió del càrrec de lehendakari del Govern Basc, així com de la condició de representant ordinari de l'Estat d'acord amb l'ordenament jurídic".

jura lehendakari pradales pais basc euskadi europa press (2)
L'aurresku / Europa Press

A més dels parlamentaris, els exlehendakaris vius i el Govern basc en funcions han acudit els diputats generals, alcaldes, el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, la delegada del Govern i altres autoritats d'Euskadi. El govern espanyol ha estat representat per la vicepresidenta primera, María Jesús Montero; i també han assistit el president de Canàries, Fernando Clavijo, que ja va ser-hi amb Urkullu; el vicepresident de Navarra, Félix Taberna; l'alcalde de Baiona i president de la Mancomunitat Basca, Jean-Rene Etchegaray; i l'ambaixador de Xile, Javier Velasko. També el futur vicelehendakari, el socialista Mikel Torres o líders sindicals. En total, han estat uns tres-cents convidats.

ibarretxe patxi lópez
Els exlehendakaris Juan José Ibarretxe i Patxi López / EFE
jura lehendakari pradales país basc euskadi efe (4)
La vicepresidenta espanyola Maria Jesús Montero saluda a Ibarretxe / EFE
jura lehendakari pradales país basc euskadi efe (1)
Urkullu saluda a la resta d'exlehendakaris. També present Garaikoetxea (esquerra) / EFE
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!