L'agrupació espanyolista Foro Libertad y Alternativa ha reobert la guerra contra els ajuntaments catalans perquè la bandera espanyola onegi a totes les façanes. "Només el 13% dels ajuntaments de Catalunya tenen la bandera espanyola", afirmen des de l'agrupacióque vetlla perquè cap ajuntament català oblidi posar-la. 798 ajuntaments catalans incompleixen l'obligatorietat de fer-la onejar i davant d'aquests fets, afirmen que aquest passat divendres van presentar els corresponents requisits a 25 d'aquests consistoris. Sens dubte aquesta ha estat una lluita de llarg recorregut entre els ajuntaments que es neguen a posar la bandera i diferents agrupacions i partits polítics, com Vox, que han emprès una croada per acabar amb aquest incompliment de la llei.

Més enllà dels 25 ajuntaments als quals asseguren que ja han presentat els requisits perquè afegeixin la bandera de l'estat, des de l'agrupació asseguren també que seguiran treballant i faran el mateix amb tots els ajuntaments i institucions que incompleixin aquesta normativa. "La Comissió Jurídica del Foro Libertad y Alternativa presentarà successius requisits davant tots i cadascun dels Ajuntaments, Diputacions Provincials i Governs Autonòmics en els edificis dels quals no onegi la bandera d'Espanya com és preceptiu", afirmen en un comunicar firmat per l'exvicepresident del Parlament Europeu i expresident del PP Català, Alejo Vidal-Quadras.

"No sols com a ciutadans, sinó com a fundació, tenim un interès legítim en què es compleixi la Constitució i la Llei en els seus estrictes termes en tots i cadascun dels municipis que componen el nostre país, en particular quan aquesta presumpta inobservança de la norma està relacionada amb una sort d'ideologia imposada, ja que tal circumstància afecta, i de manera directa, a la llibertat de pensament, entre altres diverses qüestions. El compliment de la Llei en un estat de dret no és una opció", resa un comunicat emès per l'agrupació. Referent a això, és al País Basc, Navarra i Catalunya on existeixen més municipis insubmisos. Entre els fins del fòrum es troba la defensa de l'estat de dret, de l'imperi de la Llei, de la llibertat, la igualtat, la solidaritat dels espanyols i de la unitat d'Espanya. Referent a això, un dels seus objectius fonamentals és “respectar l'imperi de la llei, que inclou el compliment estricte de la Constitució, la independència del poder judicial, la neutralitat de les Institucions i el rebuig de qualsevol forma de corrupció”.

En aquesta batalla per aconseguir posar la bandera a tots els ajuntaments, el passat mes de març el Parlament de Catalunya va rebutjar obligar els ajuntaments a fer onejar la bandera estatal, després que Vox decidís portar a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament una proposta de resolució perquè la Cambra catalana instés els ajuntaments de Catalunya a col·locar la bandera espanyola en les façanes dels seus consistoris, constatant que fa temps que "les associacions separatistes han promogut campanyes contràries als símbols espanyols". Els ultres van veure el seu intent frustrat, i és que la proposta només va rebre el suport de Ciutadans i el PP.