Un any després de l'assassinat de dos agents rurals a mans d'un caçador a Aspa (Segrià), les mesures de protecció promeses només s'han implementat parcialment. Des de llavors, les patrulles destinades a fer controls de caça han passat de ser de dos a tres agents i el tercer duu una arma llarga.

Tot i això, els agents encara no disposen de les armilles que havien d'arribar a finals de 2017 per a tots els efectius, perquè la intervenció econòmica a causa de l'aplicació de l'article 155 "ho ha aturat tot", lamenten. Arran de la tragèdia d'Aspa, expliquen, han disminuït en un 26,6% les actuacions en controls de caça a Catalunya, a causa, principalment, del procés de dol patit pels companys del cos, com també el canvi en el procediment que va suposar l'augment de dos a tres efectius per patrulla en aquestes inspeccions.

A punt que es compleixi un any del crim d'Aspa, l'ACN ha parlat amb el director general del Cos d'Agents Rurals, Marc Costa; el president de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya (Asparc), Josep Capdevila, i l'advocat de les famílies de les víctimes, Pau Simarro, sobre què ha canviat i què falta per fer arran de l'assassinat de dos agents rurals, de 43 i 39 anys, a mans d'un caçador, veí de Vacarisses (Vallès Occidental), el 21 de gener de 2017.

Llavors es va crear una Comissió d'Experts per avaluar els fets i proposar mesures per evitar que es tornessin a produir. Segons Capdevila, s'estan acabant de redactar les conclusions que, calcula, es faran públiques entre el febrer i el març d'aquest 2018.

Conseqüències del 155

El principal escull amb què s'han trobat ha estat l'aplicació del 155, coincideixen. Segons Costa, el 155 ha afectat "moltíssim", perquè ha endarrerit molts aspectes de funcionament, com ara el reglament d'armes o la convocatòria de 50 places de subinspectors.

"Hi ha moltes decisions polítiques que no s'han pogut prendre perquè la nostra consellera és a l'exili". Assegura, però, que ells han anat treballant perquè, "quan tornem a tenir Govern, puguem tirar endavant les iniciatives que no hem pogut tirar endavant per culpa de la intervenció".

Pel que fa a les inspeccions de caça, el 2016 es van realitzar 15.400 actuacions, mentre que el 2017 en van ser 11.300. Capdevila reconeix que aquesta mena d'actuacions són voluntàries i, després dels fets d'Aspa, alguns efectius no les han volgut fer.

Segons Costa, la disminució no es deu necessàriament al fet que hi hagi agents que no volen fer inspeccions de caça, sinó que cal tenir en compte que, a banda de la repercussió dels fets d'Aspa, s'ha modificat el procediment i, per tant, l'operativitat és més complicada. "Després d'Aspa hi va haver un temps, especialment a les terres de Lleida, on van haver de fer el dol i superar el tràgic succés, com és la mort de dos companys, en un cos com els Agents Rurals, molt vocacional, on es coneixen tots", ha afegit Costa.