Espanya batrà el rècord de recessió econòmica a la UE, segons un extens informe que ha elaborat l'Agència de Comerç alemanya. "Espanya es veurà afectada per l'impacte econòmic de la pandèmia més que qualsevol dels altres 27 membres de la Unió Europea. En les previsions de la tardor, la Comissió Europea ha estimat que la producció econòmica d'Espanya caurà un 12,4% el 2020. La mitjana en el PIB de la UE serà només del 7,4%", afirma.

Segons l'Agència alemanya, no es preveu que Espanya torni a aconseguir el nivell anterior a la crisi de la Covid fins a l'any 2023 "com a molt aviat". Calcula que la tendència es podrà començar a invertir el 2021, amb un creixement del 5,4%, i del 4,8% el 2022, però fins a l'any següent no s'aconseguiria suturar les pèrdues.

L'estudi atribueix aquest mal resultat espanyol a "una forta dependència dels ingressos del turisme", que han caigut amb les mesures restrictives per la pandèmia. Però no és l'únic factor que penalitza. "L'estructura a petita escala de l'economia també està essent un desavantatge. Les petites empreses i els treballadors per compte propi sovint estan mancats dels recursos necessaris per fer front a una crisi llarga. A més es basen principalment en el mercat intern", apunta.

Per sectors, l'Agència alemanya sosté que hi ha resultats molt variats. "En termes generals, l'agricultura està demostrant ser la més estable. El retrocés de la producció industrial s'està alentint. I en el sector dels serveis, les tendències són molt divergents", indica.

Agència de Comerç alemanya

"Espanya espera la caiguda més gran de l'economia a la UE el 2020", afirma l'Agència de Comerç alemanya

Afegeix que Espanya, a diferència d'altres estats, afronta amb escassa unitat la pandèmia, tant en la política com en la societat. "Els conflictes i els problemes tendeixen a emergir clarament amb la crisi. Les diferències polítiques són fortes, i el govern no té la seva majoria. No obstant això, el 4 de desembre es va aprovar el pressupost per al 2021", diu. 

Segons l'estudi, els consumidors estan inquiets per les males notícies de l'economia i en el mercat laboral. "El treball precari i les ajudes a les empreses esmorteeixen part de les càrregues. Quan s'acabin els plans de feina precària i quan finalitzin les ajudes [dels ERTO], la crisi podria empitjorar", alerta. "Al segon trimestre del 2020, es van destruir més d'un milió de llocs de treball, un rècord des que l'any 2002 es va iniciar aquesta estadística. Aquesta dada ha deixat empremta en la despesa. Al tercer trimestre, el consum a les llars espanyoles es va reduir un 10,2% interanual", afegeix.

L'Agència alemanya qüestiona el volum de les ajudes públiques, i afirma que els 3.400 milions que el govern espanyol ha previst per al turisme "semblen més aviat una gota en un vas". Remarca en aquest sentit els beneficis que pot representar el pla d'ajudes europeu, que representarà 390.000 milions d'euros en subvencions directes i 360.000 milions en préstecs.