Els registrats al Consell de la República, que presideix Carles Puigdemont, han acordat que l'independentisme promogui el bloqueig a la investidura del proper president del govern espanyol. Aquest és el resultat de la consulta interna promoguda per un membre del Consell que ha aconseguit una participació de només un 4,45% -4.021 dels 90.484 registrats que té aquest òrgan- però amb un resultat clar: un 74,9% dels votants s'ha pronunciat a favor i un 24,9%, en contra.

La pregunta que s'ha sotmès a la consideració dels registrats era: "El Consell de la República ha de promoure el bloqueig a la investidura del president a l'estat espanyol per part dels partits independentistes catalans?". La consulta s'ha plantejat en plena negociació sobre la investidura de Pedro Sánchez, en unes converses en què Puigdemont ha assumit un paper protagonista en representació de Junts. Des del govern del Consell no s'ha amagat les reticències a plantejar aquest tema quan encara estan obertes les converses i s'ha optat per evitar intervenir en aquest procés.

Decisió dels partits

En qualsevol cas, el Consell ha informat als seus afiliats que s'encarregarà de transmetre de manera immediata el parer expressat a la votació als partits independentistes i seran aquests, i els seus militants, els qui decideixin el vot de cada formació davant de la investidura de Sánchez. Fins ara, el Consell compta amb el reconeixement de Junts, mentre que ERC no amaga les reticències i la CUP manté les distàncies, tot i que dins del Consell hi ha un membre de Poble Lliure.

El portaveu del Consell, Toni Castellà, en una entrevista a ElNacional.cat, a començaments d'octubre, es va posicionar en contra del "bloqueig pel bloqueig" i va opinar que no té gaire sentit fer aquesta mena de consultes "abans de qualsevol tipus de negociació", sinó un cop s'ha tancat l'acord. En aquest sentit, Castellà va recordar que el Consell ja va rebutjar defensar l'abstenció a les darreres eleccions generals. "L'únic sentit per presentar-se a unes eleccions a Madrid és si utilitzem les institucions espanyoles per prendre decisions que comportin un avanç en l'objectiu de la independència", va assegurar Castellà en aquella entrevista.

Les consultes al Consell de la República es poden fer per petició de qualsevol dels afiliats, sempre i quan aconsegueixi recollir el nombre de signatures preceptives. De fet, a començaments d'octubre un grup de membres crítics va sotmetre a votació de les bases la reforma de reestructuració del Consell proposada pel govern de Puigdemont, amb l'objectiu de substituir l'Assemblea de Representants per dues càmeres. Aquella consulta va avalar la proposta de Puigdemont amb un 76,5% de vots i un 6,53% de participació.