El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat aquest dissabte que "ja s'ha posat en marxa" el dispositiu de la Guàrdia Civil per reforçar els controls de seguretat a l'aeroport de Barcelona, en el cas que es mantingui la vaga indefinida dels treballadors d'Eulen prevista per a dilluns que ve.

Les declaracions del ministre es produeixen un dia després que anunciés que l'Estat intensificaria la presència d'aquest cos a l'aeroport de Barcelona per reforçar la seguretat als controls i evitar les cues generades els últims dies. Aquest dissabte, en declaracions a Efe, De la Serna ha destacat que ja hi ha efectius de la Guàrdia Civil procedents d'altres comunitats autònomes que s'estan desplaçant a l'aeroport del Prat. Aquest dispositiu serà avaluat els dies vinents i si en els primers dies de vaga s'aprecia que és insuficient, "es reforçarà en la mesura que calgui, perquè no es produeixin problemes de seguretat i d'ordre públic".

El ministre també s'ha referit a la possibilitat d'iniciar un arbitratge obligatori i ha anunciat que el Govern espanyol ja ha posat en marxa el procediment. Segons ha precisat, serà l'executiu de Mariano Rajoy el que determini aquest procediment per establir un àrbitre que dicti, amb caràcter vinculant per a les parts, quines són les condicions laborals per als treballadors.

En tot cas, els treballadors es reuniran aquest diumenge per votar la proposta de mediació de la Generalitat. Si s'accepta, la vaga es desconvocarà, però en cas contrari s'iniciaria el laude, que ha d'estar ratificat pel Consell de Ministres. De la Serna ha remarcat que els treballadors tindran aquest diumenge una "última oportunitat" i ha emfatitzat que el Govern espanyol "mai permetrà que milions d'espanyols estiguin subjectes a decisions i postures intransigents d'uns quants".

A més, De la Serna confia que altres sindicats puguin convèncer el comitè de vaga perquè "estableixi un sistema perquè els treballadors puguin acceptar unes condicions que són favorables", atès que, segons destaca el ministre, "d'una altra manera ja no hi ha marge de negociació". Els treballadors es van reunir dijous passat però lluny de votar la proposta de la mediació, en van incloure d'altres que no havien estat en cap moment sobre la taula. Davant aquest fet, De la Serna s'ha mostrat "indignat", després que alguns sindicats hagin denunciat que molts treballadors no van ser convocats a l'assemblea d'aquest dijous i que no se'ls havia explicat el "joc de les caixes" per votar que el comitè de vaga s'havia "inventat".