La data del tret de sortida de l'Operació Pika no és casual. L'equip d'advocats de l'expresident del Govern Artur Mas és el mateix que porta el cas d'alguns dels detinguts avui. És tot un equip que representa els interessos de l'antiga Convergència i que està personat en la trama Petrus que investiga el jutge del Vendrell.

Que quatre dies abans del judici més important que tenen entre mans, pel rang dels acusats i pel que representa en el context polític, hagi esclatat l'operació Pika, no fa més que dificultar la preparació de la vista que comença dilluns amb les declaracions d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. 

L'advocat de Joana Ortega, Rafel Entrena, representa també l'ex tinent d'alcalde de CIU a Barcelona, Antoni Vives, i avui ha hagut de deixar la feina del judici 9-N per assistir Vives. "Jo no crec en les casualitats", ha dit davant els mitjans de comunicació a les portes de casa l'ex tinent d'alcalde on la policia feia un dels escorcolls. "Jo hauria d'estar preparant un altre judici", s'ha lamentat.

Mas, Joana Ortega i Irene Rigau estan acusats d'haver desobeït intencionadament el TC i d'intentar fer creure que havien deixat l'organització de la consulta del 9-N en mans de voluntaris: "Generar l'aparença que les actuacions administratives públiques es paralitzaven i el procés quedava exclusivament en mans de ciutadans voluntaris, quan en realitat no era així", diu l'escrit d'acusació. I assegura que "els acusats eren plenament conscients que amb això trencaven l'obligat acatament a les decisions del Tribunal Constitucional".

La Fiscalia demana la inhabilitació per 9 anys a més d'indemnitzacions, a Mas de 36.000 euros i a les conselleres de 30.000. En el tancament de la instrucció, el jutge ja va retirar el delicte de malversació de diners públics que demanava la Fiscalia i que era el que comportava la pena més alta, més greu i més exemplificant: la presó.

A més, aquesta operació té lloc just l'endemà que el govern espanyol hagi desvelat els seus plans per impedir la realització d'un referèndum a Catalunya.