L'advocat de Carme Forcadell i Anna Simó acaba de presentar un escrit al Tribunal Suprem que demana que la causa de l'Audiència Nacional s'acumuli a la del Tribunal Suprem. Si s'acceptés, suposaria que tot el procés contra els consellers i el vicepresident Oriol Junqueras, que estan empresonats per ordre de la jutgessa Carmen Lamela, es derivés al Tribunal Suprem, que ofereix més garanties per als acusats, ja que processa aforats.

Tot i que la justícia ja no considera aforats Junqueras i els consellers —atès que l'executiu de Rajoy els va cessar—, si la causa s'uneix a una de sola, el tribunal competent sempre és el que tracta els aforats. Per tant, el vicepresident i consellers restarien en mans del TS tal com ho està ara Forcadell i els membres de la Mesa. 

Possible sortida de la presó dels consellers

El fet que el Suprem es quedi, si ho accepta, el cas que ara és a l'Audiència Nacional i afecta Junqueras, Turull, Rull, Romeva, Mundó, Forn, Bassa i Borràs, podria comportar una unificació de criteris a l'hora d'aplicar les mesures cautelars. Per tant, si el jutge Pablo Llarena ha imposat presons eludibles amb fiança per als membres de la Mesa i Forcadell, hauria de seguir el mateix criteri per als consellers que són a la presó des de fa una setmana i fixar-los també una fiança per poder sortir en breu.