L'Advocacia de l'Estat ha recorregut l'ordre de processament del Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona per tal de sol·licitar a la jutgessa que imputi també com part dels càrrecs per malversació un contracte de publicitat per import de 110.260 euros que es van adjudicar i van pagar a Havas Media el 2017 per a insercions en diaris estrangers.

Segons el sumari d'actuacions a què ha tingut accés Europa Press, l'Advocacia ja va sol·licitar al Jutjat que inclogués aquest contracte per entendre que s'havia produït un error per omissió en l'ordre de processament, tanmateix, la seva iniciativa va ser desestimada, pel que ara ha presentat un recurs de reforma a fi que es reconsideri la decisió.

El contracte va ser adjudicat a l'esmentada multinacional per import de 105.628,57 euros per resolució de 20 de gener de 2017 firmada per Joaquim Nin, el número 2 del departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya en aquell moment. Els serveis es van prestar, l'obligació va ser reconeguda i el pagament es va realitzar mitjançant transferència el 31 de maig de 2017 i import de 110.263,51 euros, tal com recull l'escrit.

La companyia havia d'executar una sèrie d'insercions en premsa internacional escrita anunciat una conferència sobre el referèndum català que tindria lloc el 24 de gener al Parlament Europeu amb el president de la Generalitat, el vicepresident i Conseller d'Economia i Hisenda i el conseller d'Afers Exteriors com a ponents.

Tal com descriu l'Advocacia de l'Estat en el seu recurs, l'anunci era la imatge d'"una urna amb la bandera de la comunitat autònoma de Catalunya al seu front i sobre l'esmentada urna, introduint-se un sobre i d'altra banda, al peu esquerre, l'escut de la Generalitat de Catalunya i la seva expressa referència".

Per a l'Advocacia, "resulten palmaris indicis racionals de criminalitat de l'ús de fons públics per a la preparació del referèndum de l'1 d'octubre, en concret, la inserció publicitària en premsa escrita europea, de l'anunci relatiu a una conferència sobre el referèndum català a través del contracte adjudicat a Havas Media Group, havent-se prestat el servei, que efectivament es va pagar, per l'Administració Autonòmica".

Considera que "en conseqüència, tals indicis racionals de criminalitat de malversació de cabals públics han de ser incorporats a l'ordre de processament", del que tanmateix, han quedat exclosos fins ara.

El recurs inclou així mateix una menció a la manera en què l'ordre de processament refereix els "indicis racionals de criminalitat de l'ús de fons públics" amb relació a la campanya 'Civisme', també de publicitat. Insta que "es precisin els esmentats fets" i "que es facin constar les resolucions d'adjudicació dels esmentats contractes i la persona que els va dictar", el secretari de Comunicació de la Generalitat, Antoni Molons.