El número dos de la candidatura del PP per Madrid, Adolfo Suárez Illana, ha assegurat aquest dijous en una entrevista a Onda Cero que “els neandertals també utilitzaven l’avortament, tot i que esperaven que el nen naixés i aleshores li tallaven el cap”. Ho ha reblat assegurant que “a Nova York s’acaba d’aprovar una llei que permet l’avortament després del naixement”, una frase que va més enllà d’una afirmació del president dels Estats Units, que va denunciar que a Nova York es permetia l’avortament fins poc abans del naixement.

A més, Suárez Illana ha afirmat que l’avortament “s’emporta 100.000 vides a l’any” i per tant “amb independència de qualsevol sentit polític, moral o religiós”, des d’un punt de vista “humà” això és una “salvatjada”.

Suárez Illana, que va ser el fitxatge estrella de Pablo Casado per a aquestes eleccions, pertany a la Fundació Red Madre, una fundació que pretén assistir a dones amb embarassos imprevistos a Espanya amb l'objectiu que continuïn amb l'embaràs.

A l'entrevista, ha afegit que “no es tracta de posar a la presó a ningú” sinó que l’Estat “ajudi” a les mares que s’han quedat embarassades. “Cal ajudar les dones que han de decidir entre ser mares d’un nen viu o un nen mort”, ha dit. També ha afirmat que el 2018 la seva fundació “amb 400.000 euros vam aconseguir salvar la vida a 11.000 nens” i cal ajudar les dones perquè no “matin” el seu nen. 

La correcció de Maroto

Tot i que Suárez Illana ha admès a l'entrevista que no hi ha acord per retocar la llei de terminis perquè "ara mateix no hi ha consens", ja ha rebut la correcció per part del vicesecretari d’Organització del PP, Javier Maroto, que en un missatge a Twitter ha afirmat que el PP no farà propostes sobre l’avortament mentre la qüestió estigui pendent del Tribunal Constitucional.

Marxa enrere

Hores després, Suárez Illana ha demanat "disculpes". En declaracions als periodistes abans de participar en un acte públic del PP a Logronyo, ha respost a la polèmica: "Després d'haver fet la comparació entre el que feien els neandertals amb la llei de Nova York -llei de salut reproductiva de Nova York- he estat tota la tarda buscant si era correcta o no la meva afirmació sobre aquesta norma", ha explicat. Un despatx d'advocats d'aquesta ciutat li ha confirmat que no ho és, ha afegit.

"Quan un s'equivoca i fica la pota, el millor és demanar disculpes", ha matisat el candidat popular, que ha fet, a més, "una defensa contundent de la vida, encara que la majoria de la societat espanyola no opini el mateix".