L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a les dones perquè exerceixin el seu dret al vot en les eleccions generals i s'oposin als discursos dels candidats Gabriel Rufián, d'ERC, i Santiago Abascal, de Vox. Colau ha posat al mateix nivell als dos candidats i els ha definit tots dos com a 'senyoros' que, malgrat les seves aparents diferències, "coincideixen en el seu temor" cap a la candidata a la presidència Yolanda Díaz, de Sumar. Durant un míting celebrat diumenge a Barcelona, Colau ha reafirmat el seu suport a Susana Díaz, a qui ha descrit com a "intel·ligent i forta".

L'enganxada de Colau amb Rufian es va originar aquest dijous, quan el candidat d'ERC al Congrés va afirmar que tenia més por de Yolanda Díaz que de Santiago Abascal, unes declaracions que van tenir resposta per part de Colau el mateix dijous, qui va afirmar que va passar "vergonya" sentint aquelles paraules.  Aquest diumenge, la líder dels comuns no ha perdonat Rufian i s'ha enquistat en aquesta picabaralla, equiparant al candidat d'ERC a Santiago Abascal. El passat dijous Colau va admetre sentir-se avergonyida de les paraules de Rufián com a “dona catalana i progressista”. “Que algú en nom de Catalunya i de les idees progressistes digui una barbaritat com aquesta no és admissible en política, seria bo que, encara que amb retard, Rufián es disculpés: ja es va equivocar votant en contra de la reforma laboral”, va afirmar en resposta al candidat d'ERC.

Més enllà de l'esgarrapada a Rufian, l'exalcaldessa també ha elogiat Yolanda Díaz per haver demostrat la seva capacitat per millorar la vida de les persones mitjançant polítiques concretes, una cosa que, segons Colau, els senyors Rufián i Abascal no poden fer a causa de la seva manca d'accions en benefici de la ciutadania. Colau també va destacar que el seu partit, Sumar-En Comú Podem, defensa els drets dels immigrants, les persones LGTBI i les dones. En aquest sentit, va criticar enèrgicament aquells "missatges violents que justifiquen la violència contra les dones", subratllant la importància de votar en contra d'aquells candidats i partits polítics que promouen aquest tipus d'ideologies perjudicials. Colau ha participat en un míting aquest diumenge a Barcelona al costat de la cap de llista de Sumar-En Comú Podem per Barcelona al Congrés, Aina Vidal; el seu número dos, Gerardo Pisarello; la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, i a la portaveu de Sumar sobre habitatge, Alejandra Jacinto.

Durant els darrers dies Colau ha refermat el seu estret vincle amb Yolanda Díaz, a qui no va dubtar a defensar de manera contundent en l’acte d’inici de campanya o aquest mateix diumenge. El passat dijous ja va participar en l'acte d'inici de campanya que va començar amb una intervenció de Yolanda Díaz, en el qual va aprofitar per convidar la resta de candidats a signar una carta de compromís de suport a la cultura i la llibertat creativa, aprofitant la campanya contra la censura que aquests dies remou les xarxes socials per la suspensió de produccions culturals per part d’ajuntaments i governs de PP i Vox.