El govern espanyol i el Comitè Nacional de Transport per Carretera (òrgan en el qual no hi ha inclosos els transportistes que van convocar una aturada que es prolonga des de fa onze dies) han assolit un acord aquesta matinada que inclou una rebaixa de 20 cèntims per litre en el combustible fins al 30 de juny. Així ho ha anunciat el Ministeri de Transports després de gairebé dotze hores de reunió, un consens amb què ambdues parts confien a convèncer els transportistes en aturada indefinida a reprendre finalment la seva activitat. No obstant això, els responsables de l'anomenada Plataforma Nacional per la Defensa del Transport van insistir el dijous en què descartaven "totalment" posar fi a l'aturada independentment del resultat de la negociació, i de fet per a aquest divendres han convocat una manifestació davant la seu del Ministeri del ram a Madrid.

El document subscrit per les associacions de transportistes que formen part del Comitè especifica que els ajuts de l'Executiu al sector ascendiran a més de 1.050 milions d'euros. Segons el desglossament del Ministeri, més de 600 milions es destinaran a concedir una bonificació de 15 cèntims per litre de combustible als professionals d'aquest col·lectiu, a la qual cosa se sumaran uns altres 5 cèntims (com a mínim) aportats per les petrolieres. Els càlculs del govern espanyol apunten a un estalvi mensual d'uns 700 euros per camió que funcioni amb gasoil. A més, també es concediran uns altres 450 milions d'euros en ajuts directes al sector tant de transport de mercaderies com de viatgers procedents dels pressupostos públics: la quantia serà de 1.250 euros per camió, 950 per autobús, 500 per furgoneta i 300 per vehicle lleuger (taxis, VTC i ambulàncies), amb un límit de 400.000 euros com a màxim per empresa.

L'acord inclou ampliar el termini dels venciments dels préstecs ICO al sector i duplicar el pressupost per als ajuts a l'abandonament a la professió de transportista (de 10 a 20 milions d'euros). Així mateix, el govern espanyol es compromet a enviar al CNTC abans del 31 de juliol un esborrany de projecte de llei per aplicar al sector del transport "els principis de la llei de la cadena alimentària" per evitar un abús de la subcontractació i impedir que s'aboni pels seus serveis un preu inferior al dels seus costos.

La ministra demana "responsabilitat"

Totes aquestes mesures entraran en vigor una vegada s'aprovi el decret llei que prepara l'Executiu per al consell de ministres de dimarts vinent 29 de març com a part del seu pla de resposta a l'impacte econòmic de la guerra a Ucraïna. "El Govern ha complert amb la seva part i el sector del transport ha de ser responsable (...) no és admissible que se sotmeti a la societat a més incertesa, les reivindicacions del Comitè i de la plataforma han estat àmpliament ateses i no existeixen motius ni excuses per no reprendre totalment l'activitat", ha defensat la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

En roda de premsa després de donar per finalitzada la reunió, Sánchez ha demanat als transportistes participants en aturada d'aquests dies que es llegeixin l'acord i ha apel·lat a la seva "responsabilitat" per recuperar la normalitat després dels problemes de subministrament registrats com a conseqüència de la seva mobilització. Sobre l'anunciat rebuig de la Plataforma a les mesures consensuades avui per no haver estat partícip de la negociació, la ministra ha insistit que "l'important no és qui se senti a la taula", i ha defensat que les associacions que formen part del Comitè són els interlocutors vàlids a causa que van ser elegides recentment per tot el sector.

Preguntada per què el govern espanyol va tardar a actuar més d'una setmana des que va arrencar l'aturada -el passat 14 de març-, Sánchez ha subratllat que la seva incidència va ser "molt minoritària" al principi i que amb el pas dels dies ja es van sumar "molts transportistes de bona fe" a causa que la pujada del preu dels carburants dificultava la seva operativa. No obstant això, ha lamentat els actes violents registrats des que van començar les protestes, i ha recordat que es van mobilitzar en aquests dies 24.000 agents per impedir aquest tipus de situacions i garantir la seguretat de 5.000 combois organitzats per garantir el subministrament. El president del CNTC, Carmelo González Sayas, ha precisat als periodistes que l'acord s'ha pres "per unanimitat".